Historisk arkiv

Forsvarsministeren besøkte Finnmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Tirsdag besøkte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen GSV og Kirkenes, onsdag Sametinget i Karasjok og 330-skvadronen på Banak.

Forsvarsministeren besøkte Finnmark

(12.01.06) Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har de to siste dagene vært på reise i Finnmark. Tirsdag besøkte hun GSV og Kirkenes, onsdag hadde hun møter i Sametinget i Karasjok og ble orientert om virksomheten til 330-skvadronen på Banak.

- Dette har vært meget lærerikt og nyttig. Jeg er blitt imponert over de flotte representantene for Forsvaret jeg har møtt, ikke minst de som vokter grensen til Russland og de ansatte i 330-skvadronen på Banak som gjør en kjempeinnsats i redningstjenesten. Jeg har også hatt gode samtaler og møter med lokale politikere, både i Sametinget og andre steder på min reiserute, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Besøk GSV

Programmet startet i Kirkenes tirsdag, der utenriksministeren, justisministeren og forsvarsministeren ble orientert om situasjonen i grenseområdet til Russland av sjefen for Garnisonen i Sør-Varanger og Politimesteren i Øst-Finnmark. Deretter hadde utenriksministeren eget program, mens justisministeren og forsvarsministeren ble tatt med på en helikoptertur langs grensa, med innlagte stopp på Korpfjell grensestasjon og en av observasjonspostene.

Tirsdag ettermiddag ble programmet i Kirkenes avsluttet med et møte med næringslivet og et åpent møte der utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt et innlegg med tittelen ”Nordområdene i fokus”.

Forsvars- og justisminister

Onsdag formiddag hadde justisministeren og forsvarsministeren møter med den politiske og administrative ledelsen i Sametinget i Karasjok. På forsvarsområdet var det særlig fremtiden for skytefeltene Halkavarre og Mauken/Blåtind som ble diskutert.

- Vi ønsker å finne en langsiktig løsning både Forsvaret og reindriften kan leve godt med. Jeg oppfatter det slik at det er, og har vært, et meget godt samarbeid i det daglige mellom de i Forsvaret som bruker skytefeltene og de reineierne som har rettigheter i området. Jeg vil legge vekt på å ha en gode konsultasjoner med Sametinget i denne saken, og vi hadde meget nyttige samtaler i Karasjok, sier Strøm-Erichsen.

Reisen i Finnmark ble avsluttet med et besøk hos 330-skvadronen på Banak flystasjon. Justisministeren og forsvarsministeren ble orientert om redningstjenestens virksomhet, og de ga begge uttrykk for stor anerkjennelse for den innsatsen redningstjenesten gjør.