Historisk arkiv

Forsvarsministeren møter EU-troikaen i Innsbruck

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen reiste tirsdag til Innsbruck i forbindelse med EUs uformelle forsvarsministermøte samme dag.

Forsvarsministeren møter EU-troikaen i Innsbruck

(07.03.06) Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen reiste tirsdag til Innsbruck i forbindelse med EUs uformelle forsvarsministermøte samme dag.

Norge, Island, Tyrkia, Kroatia og Makedonia er etter tradisjonen invitert til å møte den såkalte EU-troikaen i etterkant av forsvarsministermøtet.

EU-troikaen består av det sittende formannskapet i EU (Østerrike), det påtroppende formannskapet (Finland), EUs høyrepresentant, Javier Solana, samt Kommisjonen. Møtet i ”EU-troika + 5- gruppen” er et forum der EU informerer og konsulterer med europeiske NATO-land som ikke er med i EU (Norge, Tyrkia og Island), samt med Kroatia og Makedonia (kandidatland til EU-medlemskap) om aktuelle forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål. Tanken er at dette skal bidra til å styrke forholdet mellom EU og NATO.

EUs forsvarsministere vil drøfte et bredt spekter av sikkerhets- og forsvarspolitiske spørsmål. Dette omfatter blant annet EUs fokus på Afrika, pågående og fremtidige sivile og militære operasjoner, utviklingen av ulike forsvarskapasiteter, samt sivilt-militært samarbeid i krisehåndtering.

I tillegg vil EUs forsvarsministere erklære at Norges samarbeidsavtale med European Defence Agency (EDA) er godkjent, og følgelig klar til signering. Samarbeidsavtalen vil bidra til å sikre Norge tilgang til et viktig europeisk samarbeidsorgan, og være et sentralt element i vårt sikkerhets- forsvars- og industripolitiske samarbeid med EU.

Kontaktperson: Per Høiby, tlf. 9945 5225