Historisk arkiv

Forsvarsministeren møter EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Strøm-Erichsen vil blant annet bli orientert om status for EDA (European Defence Agency), EUs stridsgrupper og arbeidet for å styrke samarbeidet mellom militære og sivile i internasjonale operasjoner.

Forsvarsministeren møter EU

(15.05.06) Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er i dag i Brussel for å møte den såkalte EU-troikaen i forbindelse med forsvarsministermøtet i EU. Strøm-Erichsen vil bli orientert om de sakene som diskuteres på EU-ministrenes møte, blant annet status for EDA (European Defence Agency), EUs stridsgrupper og arbeidet for å styrke samarbeidet mellom militære og sivile i internasjonale operasjoner.

EU-troikaen består av det sittende formannskapet, som nå innehas av Østerrike, det påtroppende formannskapet, Finland, og EUs høyrepresentant i forsvars- og sikkerhetspolitiske saker, Javier Solana. Etter at EUs forsvarsministre har avsluttet sitt møte, inviterer troikaen fem land til informasjon og konsultasjon om aktuelle saker. De fem landene er Norge, Tyrkia og Island, som alle er medlemmer i NATO, samt Kroatia og Makedonia, som har status som kandidatland til EU-medlemskap.

- Regjeringen fører en aktiv europapolitikk, og det er viktig for Norge å holde seg godt orientert om hva som skjer også på det forsvars- og sikkerhetspolitiske området i EU. Vi samarbeider tett med EU, og møtene med troikaen gir oss en god anledning ikke bare til å bli oppdatert, men også til å legge frem norske synspunkter og vurderinger, sier forsvarsminister Strøm-Erichsen.

På dagens møte vil den norske statsråden få en orientering om aktivitetene i EDA, som Norge - foreløpig som eneste land som ikke er medlem i EU – har inngått en samarbeidsavtale med. Det vil også bli redegjort for fremdriften for etableringen av EUs stridsgrupper, der Norge skal være med i en svensk-ledet nordisk gruppe. Det er mest nærliggende å se for seg at denne gruppen vil påta seg oppdrag for FN, og Norge vil bidra til operasjoner med FN- mandat. Strøm-Erichsen vil også få en status for EUFOR ALTHEA, EUs militære operasjon i Bosnia-Herzegovina, hvor Norge deltar med 17 personer.

- Jeg vil understreke at NATO og EU bør utfylle hverandre, og ikke opprette parallelle og konkurrerende strukturer, i arbeidet for europeisk og global sikkerhet. Norge ønsker å styrke FN, og regjeringen har, akkurat som EU, et spesielt fokus på Afrika. Vi ønsker å bidra i en eventuell FN-styrke i Darfur, sier Strøm-Erichsen.

Tidligere i dag møtte den norske forsvarsministeren kollegaer i andre sosialdemokratiske og sosialistiske partier i PES (Party of European Socialists) i Brussel. Det var første gang forsvarsministrene i PES møttes på denne måten, og det var enighet om at de europeiske søsterpartiene skulle søke nærmere kontakt om aktuelle forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål.