Historisk arkiv

Fortsatt midlertidig forbud mot hvitt fosfor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er glad for at Forsvarets selvpålagte midlertidige forbud mot bruken av hvitt fosfor videreføres..

Fortsatt midlertidig forbud mot hvitt fosfor

Forsvarsminister Anne- Grete Strøm-Erichsener glad for at Forsvarets selvpålagte midlertidige forbud mot bruken av hvitt fosfor videreføres.

– Røykgranater er en viktig del av soldaters beskyttelse. Samtidig er det viktig at konsekvensene av bruken av hvitt fosfor til dette formålet kartlegges ytterligere, sier hun.

Ulike myndigheter har undersøkt eventuelle skadevirkninger for mennesker og dyr ved bruk av hvitt fosfor på Forsvarets skytefelter. Undersøkelsene har foreløpig ikke munnet ut i entydige konklusjoner. Resultatene av prøvene avviser likevel at bruk av hvitt fosfor innebærer risiko for mennesker.

Usikkerheten i prøvene er knyttet til hvordan partikler av hvitt fosfor som lander på bakken kan påvirke beitedyr. Forsvaret innførte fra
12. november 2005 en midlertidig stans i all bruk av hvitt fosfor. Forbudet blir likevel opprettholdt inntil resultater av nye prøver foreligger. Det vil bli foretatt nye undersøkelser i Forsvarets skytefelter i Troms i løpet av sommeren 2006.

- Behovet for å kunne benytte røyk for beskyttelse av egne styrker er fortsatt stort. Røyken som utskyting av granater med hvitt fosfor gir, benyttes for å skjerme egne styrker og for å skjule styrkenes bevegelser. Hvordan dette skal løses i fremtiden avhenger av de pågående undersøkelser og sivile myndigheters vurderinger. Men vi støtter Forsvarets videreføring av sitt midlertidige selvpålagte forbud mot bruken av hvitt fosfor til dette er ytterligere utredet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Les tidligere artikler på Forsvarsnett om saken:

http://www.mil.no/start/aktuelt/pressemeldinger/article.jhtml?articleID=121348

http://www.mil.no/felles/ffi/start/article.jhtml?articleID=117208

http://www.mil.no/felles/ffi/start/article.jhtml?articleID=117196

http://www.mil.no/start/aktuelt/pressemeldinger/article.jhtml?articleID=111061