Historisk arkiv

Program GOLF blir til LOS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Program GOLF blir til LOS

(06.03.06) FD informerte Stortinget i St. prp. nr. 1 (2005-2006) om at det ville bli foretatt en vurdering av innretningen på videreføringen av Program Golf. Forsvarsministeren har nå fattet beslutning om at logistikkdelen av programmet skal gjennomføres med SAP som system. Man vil avvente en igangsetting inntil det er gjennomført en omfattende ”helsesjekk” av programmet, noe som blant annet innebærer en egen evalueringen av organisatoriske forhold. Man vil også avvente igangsetting inntil det eksterne utvalget som er nedsatt for å granske konsulentbruken i Forsvaret har avsluttet sitt arbeid. Forsvarsministeren har også besluttet at navnet ”Program GOLF” utgår og at programmet fra nå av skal hete LOS.

Historikk
Etter at Forsvaret siden 1995 hadde arbeidet med flere prosjekter for å forbedre og samordne økonomi- og lønnsforvaltningen, ble denne oppgaven i 2000 lagt inn i Prosjekt Golf. Året etter besluttet daværende forsvarsminister Bjørn Tore Godal å opprette Program Golf for å innføre et felles forvaltningssystem for hele Forsvaret. Det ble videre besluttet at de enkelte elementene i Program Golf skulle gjennomføres som atskilte leveranseprosjekter og innføres trinnvis for å redusere risiko og sikre en bedre styring.

Første fase i Program Golf, leveranseprosjekt 1 (LP 1), er fullført. LP 1 ble gjennomført til fastsatt tid og innenfor budsjett. LP 1 var et nødvendig og riktig tiltak for å imøtekomme de funksjonelle minimumskrav til eksternregnskapet i henhold til statens økonomiregelverk.

Andre fase i Program Golf, LP 2, er under planlegging. Beslutningsdokumentasjonen er for tiden til ekstern kvalitetssikring. Med LP 2 vil Forsvarets militære organisasjon få en systemunderstøttelse for intern-regnskap, inklusive forpliktelsesregnskap, som vil forbedre evnen til vertikal styring og horisontal samhandel.

Kostnader
Frem til utgangen av 2005 har program Golf kostet Forsvaret 1.590 millioner kroner, fordelt på 668 millioner på investering og 922 millioner til gjennomføringskostnader. Av dette har LP 1 kostet 341 millioner, som var 96 % av tildelt budsjettramme for LP 1. De øvrige kostnadene er knyttet til en rekke andre prosjekter for bedring av datakvalitet, bedret økonomistyring, løsning for ledelse og styring, Forsvarets arkivadministrasjon, logistikksystem for de nye fregattene, og oppgradering av maskinvare og programvare.

Det er satt av penger i forsvarsbudsjettet for 2006 til å videreføre Program Golf. Hvor mye penger som vil bli brukt avhenger av hvilket omfang som blir godkjent av FD på både LP 2 og fremtidig logistikksystem.

Veien videre
I St.prp. nr.1 (2005-2006) informerte regjeringen om at det vil bli foretatt en vurdering av innretningen på videreføringen av programmet, herunder omfanget.

Basert på de vurderinger som er gjort siden sommeren 2005 og en rekke samtaler med de berørte parter, har forsvarsministeren besluttet at logistikkløsningen skal baseres på SAP. Før logistikkløsningen igangsettes, vil det bli gjennomført en evaluering av program Golf, blant annet for å se på organiseringen av programmet. En vil også avvente rapporten fra det eksterne utvalget som er satt ned for å granske konsulentbruken i Forsvaret.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har også besluttet at navnet ”Program Golf” erstattes med LOS (”Logistikksystem”).