Historisk arkiv

Regjeringen ønsker å beholde Forsvarets verksteder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen har besluttet å ikke gå videre med å omdanne FLO/TV til statsaksjeselskap. Saken skal legges frem for Stortinget til endelig beslutning høsten 2006.

Regjeringen ønsker å beholde Forsvarets verksteder

(30.06.06) Regjeringen har besluttet å ikke gå videre med å omdanne FLO/TV til statsaksjeselskap. Saken skal legges frem for Stortinget til endelig beslutning høsten 2006.

- I regjeringserklæringen sa vi at vi ville se nærmere på bortsetting og omorganisering av Forsvarets tjenester. Nå har vi bestemt oss for å beholde Forsvarets verksteder som de er i dag, og heller fortsette effektiviseringsarbeidet med dem. Jeg tror beslutningen om ikke å privatisere FLO/TV vil gi de ansatte ro og enda tryggere arbeidsforhold, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Ved behandlingen av Innst. S. nr. 234 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 42 (2003-2004) vedtok Stortinget til at det skulle tas sikte på at Forsvarets logistikkorganisasjon, Divisjon Tunge vedlikehold (FLO/TV), snarest mulig og senest innen utgangen av 2008 omorganiseres til et statlig-/privat-eid aksjeselskap, skilt ut fra Forsvarets organisasjon. Bondevik II-regjeringen gjennomførte i 2005 et utredningsarbeid med sikte på å omdanne FLO/TV til aksjeselskap.

Regjeringen har gjennomført en kvalitetssikring av Bondevik II-regjeringens tidligere utredningsarbeid, og mottatt anbefalingen fra Forsvarssjefen. Det har blitt gjennomført et omfattende kvalitetssikringsarbeid i regi av FLO som bl.a. har inkludert en totaløkonomisk vurdering. Denne omfatter en vurdering av de samlede kostnader, effekter og nytte for Forsvaret i et levetidsperspektiv. Resultatet av analysen var at en omdanning ikke vil være lønnsom med den aktivitet og budsjettnivå som Forsvaret har i dag. I tillegg er det på enkelte områder en fare for at et statsaksjeselskap vil kunne få tilnærmet monopolsituasjon. På bakgrunn av ovenstående har regjeringen besluttet å avslutte prosessen med å omdanne FLO/TV til statsaksjeselskap, og vil legge dette frem for Stortinget til høsten.

Interneffektiviseringen av FLO/TV vil bli igangsatt snarest mulig etter Stortingets behandling av saken. Effektiviseringen skal gjennomføres på lik linje med den interneffektiviseringen som har pågått og pågår i FLOs øvrige organisasjon.