Historisk arkiv

Russisk-norsk møte om felles militære tiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(20.01.06) Russland og Norge ble i et møte i Forsvarsdepartementet i dag enige om en samarbeidsplan for militære aktiviteter i 2006.

Russisk-norsk møte om militær samarbeidsavtale

(20.01.06) Russland og Norge ble i et møte i Forsvarsdepartementet i dag enige om en samarbeidsplan for militære aktiviteter i 2006. Planen innholder 16 tiltak, hvorav 8 i Norge og 8 i Russland.

Samarbeidsplanen gjennomgås årlig og omfatter utvekslingsbesøk mellom 6. Divisjon og 200. selvstendige motoriserte infanteribrigade i Petsjenga, fartøysbesøk til hhv Nordflåten, Severomorsk og Bergen, samt besøk av sjefen for Leningrad Militærdistrikt til Fellesoperativt hovedkvarter. Videre planlegges det en fellesøvelse på tropps- og kompaninivå.

Norge og Russland har et nært og tett militært samarbeid, som ble formalisert i 1995 ved at daværende forsvarsminister Jørgen Kosmo og hans russiske kollega armegeneral Gratsjov undertegnet en overordnet intensjonsavtale.

Den russiske delegasjonen var ledet av general major Shishin som er nestleder i hoveddirektoratet for militærteknisk samarbeid, som er direkte underlagt den russiske forsvarsminister Ivanov. Fra norsk side var samtalene ledet av ekspedisjonssjef i Avdeling for sikkerhetspolitikk.

I tillegg til de aktivitetene som omfattes av tiltaksplanen støtter Forsvarsdepartementet et omskoleringsprosjekt for overtallige offiserer tilhørende Nordflåten.