Historisk arkiv

Skryt til norske soldater i Meymaneh

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Under NATO-møtet på Sicilia berømmet NATOs forsvarsministre de norske soldatenes innsats under angrepet på PRT-basen i Meymaneh.

Skryt til norske soldater i Meymaneh under NATO-møte

(10.02.06) Under NATO-møtet på Sicilia berømmet NATOs forsvarsministre de norske soldatenes innsats under angrepet på PRT-basen i Meymaneh. Generalsekretæren gjentok den positive omtalen av det norske personellets håndtering under et møte med pressen torsdag kveld. I følge generalsekretæren utviste de norske og finske styrkene stor profesjonalitet og sunn handlekraft.

NATO-møte Sicilia
Foto: NATO

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sa, på sitt første forsvarsministermøte i NATO, at hun var stolt over den måten de norske soldatene hadde håndtert situasjonen på. Hun takket for rask og profesjonell støtte fra allierte styrker. Hun understreket også viktigheten av å evaluere hendelsen for å trekke nyttige lærdommer.

Forsvarsministeren la til at hendelsen viser hvor viktig det er å trene og utstyre afghanske styrker slik at de selv blir i stand til å ivareta sikkerheten i landet. Samtidig gjorde hun det klart at Norge støttet fullt opp om vårt engasjement i ISAF og at det ikke ville bli aktuelt å trekke de norske styrkene ut av Afghanistan på grunn av hendelsen.

Forsvarsministrene startet diskusjonen om en eventuell utvidelse av NATOs engasjement i Afghanistan. Dette var ikke et møte hvor det ble trukket noen konklusjoner om en eventuell slik utvidelse.

Middelhavsdialog
Av andre temaer som ble diskutert på det uformelle NATO-møtet var samarbeidet med middelhavslandene og transformasjon.

Taormina-møtet var første gang forsvarsministerne fra Middelhavsdialog – landene var invitert til et NATO-ministermøte. Både NATO og partnerlandene rundt Middelhavet deler felles utfordringer knyttet til blant annet terrorisme, spredning av masseødeleggelsesvåpen og organisert kriminalitet. Det var enighet om betydningen av denne dialogen og planene for videre samarbeid. For disse landene vil samarbeid med NATO ikke bare øke deres evne til deltakelse i NATO-ledede operasjoner, men også understøtte mulighetene for å delta i fredsoperasjoner innen rammen av FN og den Afrikanske Union.

Transformasjon
Forsvarsministrene diskuterte hvordan NATO skal fortsette å videreutvikle seg i lys av sammensatte sikkerhetspolitiske utfordringer. Transformasjon inkluderer omstilling av alle aspekter ved organisasjonen, både overordnet syn, struktur og kapasiteter. Norge støtter aktivt den pågående omstillingen av NATO. Når det gjelder kapasiteter er særlig NATO Response Force (NRF) et viktig element. Norsk deltagelse i NRF gir verdifull erfaring. Strøm-Erichsen understreket betydningen av at NATO må ha evne til både å håndtere høyintensitetsoperasjoner samtidig som alliansen må kunne utføre mindre operasjoner av lavere intensitet. Og hun sa at organisasjonen må ha som ambisjon å kunne bidra til stabiliseringsoperasjoner, treningsmisjoner og støtte til forsvarsreform. Hun avsluttet sitt innlegg under dette temaet med å gi generalsekretæren full støtte i hans arbeid med å omstille og strømlinjeforme NATOs hovedkvarter.

Bilaterale møter
Forsvarsministeren avsluttet reisen til Sicilia med ett separat møte med sin kollega fra USA. I møtet med Donald Rumsfeld ble det tatt opp spørsmål knyttet til NATO og rene bilaterale forhold. Statsråden redegjorde blant annet for norske planer i Afghanistan og regjeringens økte satsning på FN-engasjement gjennom mulighet for norsk deltagelse i FNs framtidige operasjoner i Sudan. Statsråden orienterte også om at Norge vil bidra til NATOs støttefond for opplæring av irakiske styrker.

Det planlagte møtet med Tysklands forsvarsminister Franz Josef Jung ble avlyst på grunn av forsinkelser i programmet.