Historisk arkiv

Statssekretær Espen Barth Eide i Finland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide holdt i dag innlegg på konferansen ”Fredsbevaring – fredsbygging – tilrettelegging for fremtiden”.

Statssekretær Espen Barth Eide i Finland

(29.05.06) Statssekretær Espen Barth Eide holdt i dag et innlegg på en sikkerhetskonferanse i Helsingfors, i regi av det finske utenrikspolitiske institutt. Tema på konferansen er ”Fredsbevaring – fredsbygging – tilrettelegging for fremtiden”.

I sitt innlegg, ”From peacekeeping to peacebuilding”, snakket statssekretær Eide blant annet om at fredsbevarende operasjoner har utviklet seg fra ofte å være et instrument for å opprettholde et status quo, til å bli en del av en større og mer kompleks enhet i det som ofte betegnes som nasjonsbygging. En fredsbevarende styrke er ikke lenger eneste aktør i et konfliktområde, men en av en rekke aktører som bidrar med alt fra humanitær støtte til institusjonsbygging. I dette komplekse bilde kan FN spille en sentral og koordinerende rolle. Eide var videre tydelig på den norske regjerings økte fokus på FN. Han påpekte at økt militær deltakelse i FNs fredsoperasjoner er avgjørende for at vi skal kunne øve troverdig innflytelse på FNs reformprosess.

Les hele foredraget her