Historisk arkiv

Styrkede muligheter for europeisk samarbeid om Joint Strike Fighter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide og kollegaer fra fire andre deltakernasjoner samarbeider for å styrke den europeiske dimensjonen.

Styrkede muligheter for europeisk samarbeid om Joint Strike Fighter

(09.03.06) Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, har sammen med sine kollegaer fra fire andre europeiske deltagere i Joint Strike Fighter programmet gått sammen om å arbeide for å styrke den europeiske dimensjonen av programmet. - Vi ønsker å stå sammen blant annet for å styrke de industrielle samarbeidsmulighetene vi ser i Europa, sier Barth Eide. ”Dette vil skje i åpen dialog med både amerikanske myndigheter og industri.”

Joint Strike Fighter-drøfting

Norge deltok den 7. mars sammen med fire andre europeiske Joint Strike Fighter partnernasjoner på et møte i Nederland. De andre deltagernasjonene på møtet var foruten vertslandet Nederland, Tyrkia, Italia og Danmark. ”Vi er en liten nasjon og vi er derfor svært fokusert på et best mulig samarbeid med allierte og nære samarbeidspartnere innenfor forsvarsmateriellanskaffelser”, påpeker statssekretær Barth Eide.

- Som kjent vurderer regjeringen om den skal videreføre eller avslutte deltakelsen i utviklingsprogrammet for JSF. Per i dag er vi med i utviklingen av JSF, og ønsker å bidra til en felles europeisk visjon om et best mulig samarbeid dersom vi velger anskaffer flyet, sier statssekretær Barth Eide. Et samarbeid kan relatere seg til operativt samarbeid, utdanning og trening, men også til mer direkte industrielle muligheter.

Det videre arbeidet med en slik plan vil bli gjennomført i tett dialog med amerikanske myndigheter og industri.

- Jeg vil atter presisere at vi ikke har foretatt noe valg av fly, men muligheten for et best mulig europeisk samarbeid er et viktig element i de vurderingene vi nå gjennomfører, avslutter Barth Eide.

Norge har siden sommeren 2002 deltatt i utviklingen av Joint Strike Fighter (JSF). Vi deltar i denne utviklingen sammen med åtte andre nasjoner, USA, Storbritannia, Italia, Nederland, Tyrkia, Danmark, Canada og Australia.

Felles pressemelding fra møtet.