Historisk arkiv

Målene for omstillingen ble nådd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Omstillingen av Forsvaret i årene 2002-2005 ga de resultatene Stortinget ønsket. De utfordringene som gjenstår er sentrale for den videre omstillingen i inneværende langtidsperiode (2005-2008).

I en perioderapport for 2002-2005 konkluderer Forsvarsdepartementet med at omstillingen ga de strukturelle, operative og økonomiske/¬administrative hovedresultatene som Stortinget la til grunn ved innledningen av perioden.

Omstillingen ble vedtatt for å bringe Forsvaret ut av en dyp og vedvarende strukturell krise. Krisen ble ansett å dreie seg om to grunnleggende ubalanser: Forsvarets størrelse sto ikke i forhold til ressurstilgangen, og Forsvarets innretting sto ikke i forhold til fremtidens oppgaver.

Bedret operativ evne
Forsvarsdepartementet fastslår at de overordnede målene ble nådd:

  • Forsvarets samlede operative evne ble betydelig forbedret. Resultatet var styrket evne til militært samvirke med våre allierte hjemme, økt stridsevne, økt reaksjonsevne og økt strategisk forflytningsevne – alt i alt økt operativ kapasitet i forhold til relevante oppdrag hjemme og ute.
  • Alle de svært omfattende struktur- og organisasjonsendringene ble gjennomført, de aller fleste tidlig i perioden.
  • Ledelsesreformen i forsvarssektoren – med integreringen av forsvarssjefen og samtlige av forsvarssektorens strategiske funksjoner i Forsvarsdepartementet – ble iverksatt i 2003.
  • Forsvaret oppnådde betydelig forbedret kontroll med utviklingen i driftskostnadene, og kom ut av perioden med om lag 2,4 mrd. kroner lavere årlig driftsbudsjett enn et alternativ uten omstilling ville ha krevd.

Det ble også gjennomført vesentlige reformer også innenfor forvaltningsområdet.

Følges opp
Noen av de økonomiske/administrative målene ble ikke fullstendig nådd. Dette gjelder Stortingets krav om en halvering av antall årsverk i den øverste forsvarsledelsen, utviklingen i kostnader per årsverk og en betydelig effektivisering av Forsvarets logistikkorganisasjon. Disse feltene følges  nærmere opp i inneværende langtidsperiode (2005 – 2008).   

Les mer
Les et sammendrag av perioderapporten her: Forsvarsomstillingen 2002-2005