Historisk arkiv

Vardøhus festning 700 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I 1307 ble en av Norges første, og verdens nordligste festninger grunnlagt på Vardø – Norges ytterste flaggpost mot øst. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen deltar i dag på markeringen av Vardøhus festnings 700-årsjubileum.

 

 

– Vardøhus har en spesiell rolle i vår forsvars- og sikkerhetspolitiske historie. Selv om Vardøhus i dag har mindre militær verdi enn tidligere, er den et nasjonalt kulturminne av stor verdi, og det gleder meg å se at festningen både blir tatt vare på og benyttet, sier Strøm-Erichsen.

På 1300-tallet grunnla kong Håkon V Magnusson Vardøhus for å markere Danmark-Norges suverenitet i nordområdene. Festningen er fortsatt den eneste saluttpliktige avdeling i Nord-Norge, og et av Vardøs mest populære turistmål.  

– Denne 700-årsmarkeringen er en flott måte å skape nytt liv på historisk grunn, sier Nina Eidem, direktør i Nasjonale festningsverk. Nasjonale Festningsverk i Forsvarsbygg forvalter festningsverk som Forsvaret ikke lenger skal benytte. Festningsverkene ivaretas som nasjonale kulturminner og forholdene skal legges til rette for eksisterende og ny bruk, for å bringe festningene inn i en ny tid og bevare deres egenart og historie.

For mer informasjon se: www.nasjonalefestningsverk.no