Historisk arkiv

NATO-allierte er fornøyd med Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Jeg er svært fornøyd med en så positiv attest fra våre allierte, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

I NATO vurderes regelmessig de enkelte medlemslandenes forsvarsinnsats. Den avgraderte oppsummeringen av den seneste vurderingen av Norge (engelsk utgave her) viser at utviklingen av Forsvarets struktur går i riktig retning, og at vi yter viktige bidrag til alliansen.

- Jeg er svært fornøyd med en så positiv attest fra våre allierte, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Marinenjegerkommandoen under sitt oppdrag på fregatten KNM Fridtjof Nansen i Adenbukta (Forsvarets mediesenter, MJK)

Marinenjegerkommandoen under sitt oppdrag på fregatten KNM Fridtjof Nansen i Adenbukta (Forsvarets mediesenter, MJK)

Moderne innsatsforsvar
Etter et tiår med omstilling er Forsvaret nå et fremtidsrettet, relevant og moderne innsatsforsvar. Det norske kampflybidraget til Libya-operasjonen i 2011 viste de norske styrkenes fleksibilitet og evne til raskt å bli satt inn i operasjoner. Kvaliteten på det norske bidraget til håndhevelsen av FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1973 (2011) for å beskytte sivilbefolkningen i Libya bekreftes når vi ser på mengden og typene oppdrag de norske kampflyene utførte. De norske bidragene til Afghanistan over ti år viser evne og vilje til å stille substansielle bidrag over tid. Den vellykkede moderniseringen bekreftes av at Norge oppfyller NATOs målsettinger både om utholdenhet og evne til å bidra i operasjoner.

- Dette viser at omstillingen av Forsvaret til et innsatsforsvar har vært riktig, og at den høster anerkjennelse i NATO. Bidragene både til Afghanistan og Libya har blitt svært positivt kommentert fra flere av NATOs medlemsland, sier forsvarsministeren som torsdag og fredag er på NATOs forsvarsministermøte i Brüssel.

Dokumentet viser at alle forsvarsgrenene har fått økt sin kampkraft gjennom moderniseringen. De norske landstyrkene blir stadig bedre, og den omfattende moderniseringen av Sjøforsvaret har gitt en betydelig bredde og kvalitet i strukturen. Luftforsvaret beskrives bl.a. som en moderne og kapabel kampflyflåte pr i dag, og at dette er en kapasitet som vil bli ytterligere forsterket gjennom anskaffelsen av F-35.

- Å være del av en større forsvarsallianse med en kollektiv sikkerhetsgaranti er avgjørende for et lite land som Norge. Det er derfor gledelig med en slik tilbakemelding fra våre allierte, sier Eide.

I riktig retning
Vurderingen peker på at arbeidet med å forbedre evnen til utholdenhet for styrkene og balanseringen mellom kampstyrker og støttefunksjoner må fortsette.

- Vurderingen viser at utviklingen i Norge går i riktig retning. Med en ferdigfinansiert langtidsplan og betydelig innsats fra Forsvaret selv, har vi etablert en bærekraftig balanse mellom det Forsvaret skal gjøre, strukturen og de pengene vi legger på bordet. Det økonomiske løftet i inneværende langtidsplan har gitt gode resultater. I en tid hvor mange av våre allierte ser seg nødt til å kutte i egne budsjetter er det ekstra viktig at vi holder orden i eget hus, fremholder forsvarsminister Espen Barth Eide.