Historisk arkiv

Krigshelten Joachim Rønneberg hedret i London

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Som 23-åring ledet Joachim Rønneberg tungtvannsaksjonen på Vemork, og forhindret tyskerne fra å utvikle atomvåpen. Denne uka ble han hedret fire dager til ende av britiske og norske myndigheter og representanter fra våre lands spesialstyrker.

-Det hender ikke ofte at nordmenn blir gjenstand for en slik oppmerksomhet i London. Det forteller mye om betydningen av sabotasjeaksjonen som Rønneberg ledet. Og det sier mye om det tette samarbeidet som utviklet seg mellom Storbritannia og Norge på denne tiden. 

Det sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen som denne uken deltok under markeringen av 70-årsjubileet for «Operasjon Gunnerside» som var kodenavnet tungtvannsaksjonen bar. Blant gjestene fra Norge var også forsvarssjef Harald Sunde og representanter for de norske spesialstyrkene.

Joachim Rønneberg ble denne uka hedret av britiske og norske myndigheter
Joachim Rønneberg ble denne uka hedret av britiske og norske myndigheter (Forsvarets Forum)

-Det har alltid vært meget tette bånd mellom de norske agentene i Linge-kompaniet og våre spesialstyrkemiljøer. Joachim Rønneberg og hans samtidige har inspirert og gitt viktig kunnskap som den dag i dag er høyst relevant i utdanningen av våre spesialstyrker, sier Strøm-Erichsen.

Joachim Rønneberg mottar Union Jack
Joachim Rønneberg mottar Union Jack (Forsvarets Forum)

Rønneberg ble blant annet hedret under en lunsj i det britiske Overhuset i Westminster, der også britiske veteraner og parlamentarikere deltok. Vert for denne lunsjen var viseforsvarsminister Lord Astor.

Også den britiske forsvarssjefen og representanter for britiske spesialstyrker deltok i markeringen. Rønneberg nyter stor respekt hos britiske spesialstyrker. Internasjonalt ser man på Vemork som en av de første virkelige spesialoperasjonene gjennomført av spesialstyrker.

Den norske ambassaden har hatt en viktig rolle i planleggingen av denne markeringen. Under en festmiddag i den norske residensen 10 Palace Green, minnet Strøm-Erichsen om veteranens lange og ærerike historie. – Veteranenes historie er en lang og ubrutt linje av mot, besluttsomhet og offer.

Joachim Rønneberg hedres av britene
Joachim Rønneberg hedres av britene (Forsvarets Forum)
Les for øvrig to taler som Strøm-Erichsen holdt i anledning denne markeringen (lunsjtale og middagstale).
Krigshelten Joachim Rønneberg hedret i London 
Krigshelten Joachim Rønneberg hedret i London (Forsvarets Forum)