Historisk arkiv

Ønsker mer NATO-øving i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Operasjonene i Afghanistan har styrket NATO-landenes evne til å løse oppdrag sammen. –Etter hvert som innsatsen i Afghanistan trappes ned må vi øve mer sammen for å opprettholde vår evne til felles innsats. Her har Norge mye å tilby, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøker i dag britiske Royal Marines på overlevelsestrening utenfor Harstad. Her øver de på komme seg opp etter å ha falt igjennom isen med ski og pakning. Dette har blitt et tradisjonsrikt rituale for de britiske soldatene. Vel oppe av isvannet får de et glass Captain Morgan og skåler for dronningen.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøker i dag britiske Royal Marines på overlevelsestrening utenfor Harstad. Her øver de på komme seg opp etter å ha falt igjennom isen med ski og pakning. Dette har blitt et tradisjonsrikt rituale for de britiske soldatene. Vel oppe av isvannet får de et glass Captain Morgan og skåler for dronningen. (Eskil Sivertsen, FD)

I dag møtte Strøm-Erichsen sin britiske kollega, forsvarsminister Philip Hammond, til bilaterale samtaler i Harstad. De inspiserte også britiske soldater fra Royal Marines som er i Harstad-området på vintertrening. 

-Norge har unike øvingsområder for å øve mange ulike militære kapasiteter under krevende forhold. En rekke allierte kommer hit hvert år for å bruke våre øvingsfelt, sier forsvarsministeren.

Den norske og britiske forsvarsministeren er enige om behovet for mer alliert samtrening, Økt øving og trening er også er en integrert del av NATOs såkalte Connected Forces Initiative (CFI) som har som hovedformål å sikre allierte styrkers evne til å virke sammen.

- Som en rekke andre land har også Storbritannia de senere år vist økt interesse for nordområdene. Kombinert med NATOs strategi om økt fokus på alliansens hjemmeområder, er Norge et naturlig valg for økt alliert trening og øving, sier Strøm-Erichsen.

Norge og Storbritannia signerte i mars i fjor en avtale om å styrke sitt bilaterale, militære samarbeid.

Hammond og Strøm-Erichsen besøker britiske Royal Marines på overlevelsestrening i regi av Alliert Treningssenter utenfor Harstad (her demonstrerer en britisk offiser hvordan man slakter og parterer en kylling).
Hammond og Strøm-Erichsen besøker britiske Royal Marines på overlevelsestrening i regi av Alliert Treningssenter utenfor Harstad (her demonstrerer en britisk offiser hvordan man slakter og parterer en kylling). (Eskil Sivertsen, FD)