Historisk arkiv

Tale ved åpningen av Forsvarets Veteransenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Det påhviler samfunnet, Forsvaret og landets myndigheter et stort ansvar når vi sender våre kvinner og menn ut i verden på krevende oppdrag i områder herjet av krig og konflikt, sa politisk rådgiver Ragnhild Mathisens i sin tale ved åpningen av Forsvarets Veteransenter på Bæreia.

Kjære forsvarssjef, ordfører, veteraner – kjære alle sammen.

Gratulerer med dagen.

Gratulerer til Forsvaret – gratulerer til veteranorganisasjonene – men først og fremst: gratulerer med dagen til dere veteraner.

Dessverre ble forsvarsministeren forhindret fra å komme i dag. Hun skulle veldig gjerne vært her på denne merkedagen. Hun har bedt meg om å overbringe hennes hilsen og gratulasjoner til dere alle sammen, og si at hun veldig gjerne kommer hit ved en senere anledning.

Hennes hovedbudskap og vår regjerings hovedbudskap overfor veteranene er klart:

Det påhviler samfunnet, Forsvaret og landets myndigheter et stort ansvar når vi sender våre kvinner og menn ut i verden på krevende oppdrag i områder herjet av krig og konflikt.


Her vil jeg sitere Khaled Hosseini som skrev i boken Drageløperen, at:
“Krig opphever ikke krav om anstendighet – krig krever anstendighet enda mer enn i fredstid.”

Her tror jeg vi kunne lagt til at krig og konflikt krever anstendighet også etter soldatene har kommet hjem.

Anstendighet fordi dere gjør en jobb på vegne av oss alle – for fellesskapet.

Og anstendighet og anerkjennelse fordi dere har vært på risikofylte oppdrag for skape fred og stabilitet der ute - og bidra til trygghet og sikkerhet for oss her hjemme.

- Dette handler om at soldatene får skikkelig opplæring før de reiser ut.
- Dette handler om at soldatene får solid oppfølging når de er ute i felten på oppdrag.
- Og ikke minst handler dette om at den dagen soldatene våre kommer hjem som veteraner, så skal de få et verdig tilbud og en skikkelig oppfølging.


Det er derfor en stor dag og en gledens dag når vi nå åpner Bæreia som et velferdssenter og et rekreasjonssenter for veteraner.

Vi er her i dag for å legge på plass nok en viktig brikke i det omfattende arbeidet vi i felleskap har lagt ned for å styrke tilbudet og rettighetene til veteranene.

Jeg husker godt da Forsvarsministeren og jeg kom hit for første gang. Det var på 8. mai i 2007.

Vi opplevde at den lune trygge skogen og det stille vannet ga Bæreia den roen og atmosfæren et veteransenter skal ha.

Møtet med menneskene her gjorde også et uslettelig inntrykk på oss. Og vi skjønte da hvilken betydning Bæreia har for mange, da vi fikk høre om veteraner og deres nærmeste som feiret julaften her.

Vi merket raskt da, og vi merker det når vi står her i dag at Bæreia er et samlingssted fullt av historie – et sted fullt av tradisjon. Dette skyldes ikke minst de ildsjelene som opp gjennom historien har stått på for dette stedet, og for veteranene. Dere fortjener stor takk, anerkjennelse og honnør.

Helt siden 1959 har Bæreia vært et samlingssted for veteranene.
I snart femti år har Bæreia huset kameratskap, rekreasjon og samhold.

Det er også derfor ordene i den siste delen av Fedrelandssalmen som vi nettopp sang også passer så godt for Bæreia:

”so me kan bu i heimen med fred og hyggja”.

Vi i politisk ledelse i Forsvarsdepartementet har alle besøkt soldatene våre i Afghanistan flere ganger. Forsvarsministeren var der nylig for åttende gang.

Men selv om vi har vært der og møtt soldatene våre så kan ikke vi ikke fullt ut vite hvordan det er ute i felten. Det er det kun de som har vært ute som vet, og som best kjenner dybden av. Derfor trenger vi gode møtesteder som Bæreia hvor dere veteraner kan møte andre veteraner og dele opplevelser og erfaringer. 

Jeg tror at de fleste av oss som besøker Bæreia merker denne spesiell varmen og menneskeligheten ved dette samlingsstedet.

Her blir du tatt i mot og sett som den du er av andre veteraner som også har vært der ute med feltstøvlene på.
Her kan veteranene få et verdig tilbud – her kan de komme med sin glede – her kan de komme med sin sorg.

Det å møte og lytte til veteranene våre fra den andre verdenskrig gjør inntrykk. Jeg vet at dette stedet har betydd mye for dem – og at det fortsatt betyr mye for dem den dag i dag.

Jeg tror og håper at Bæreia kan bidra til at Forsvaret klarer å bevare og videreføre ånden til disse veteranene. Minnene om deres heltedåd må ikke få lov til å svinne hen og bli en perifer historie som kun er kjent av spesielt interesserte.
Denne historien må holdes levende for å inspirere nye generasjoner til innsats for freden og mot undertrykkelse og tyrrani.

Bare siden Bæreia åpnet 1. juni har det vært mange viktige og meningsfylte aktiviteter her. Nå skal mange aktører i fellesskap bidra til å fylle senteret med innhold og mening i årene som kommer.

Dere i veteranorganisasjonene vet at det har vært en lang kamp for å bedre rettighetene og bedre tilbudet til veteranene våre.

Vi hadde aldri klart å nå så langt som vi har gjort i dag om det ikke hadde vært for det tette samarbeidet med dere.
Det at vi nå åpner Bæreia er et tydelig tegn på at rådene fra dere veier tungt.

Vi har nå kommet et godt stykke lengre på vei - og med åpningen av Bæreia er en viktig del til av den jobben nå gjort. Men husk: jobben slutter ikke her.

Fortsatt er det rom for forbedringer for dagens veteraner og nye soldater er allerede ute på nye krevende oppdrag. Den jobben fortsetter allerede i morgen. –

Men nå i dag har dere og vi lov til å feire og glede oss.

Som jeg sa innledningsvis, så plikter det samfunnet å ta godt vare på veteranene når de kommer hjem. MEN det plikter også soldatene og veteranene å ta vare på hverandre – ute som hjemme.

Og er det noe man kan her på Bæreia så er det nettopp dette:

Å ta vare på hverandre.

Jeg vil avslutte med å bruke ordene til Odd Helge Olsen, president i FN-veteranene:

”Bæreia har kommet hjem”

– Gratulerer med dagen.


Det er med stor glede jeg herved åpner Forsvarets Veteransenter.