Historisk arkiv

Erstatningsutbetaling — erstatningsoppgjør etter ”Utvik Senior” forliset

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til Justisdepartementet

Justisdepartementet
v/rådgiver Pan Farmakis
Postboks 8005 Dep
0030 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

06/821 SL CCh/RLa

07.02.2006

Erstatningsutbetaling – erstatningsoppgjør etter ”Utvik Senior” forliset

Vi viser til Justisdepartementets e-post av 3. februar 2006 hvor det bes om Finansdepartementets vurdering av skatteplikten for erstatningsutbetaling etter ”Utvik Senior” forliset.

I tråd med erstatningsnemndas innstilling og Justisdepartementets forslag, bevilget Stortinget 5,2 millioner kroner til de etterlatte etter ”Utvik Senior” forliset. Erstatningene ble tilkjent med standardiserte beløp, i størrelsesorden 50 000 til 200 000 kroner per person. Fire av de etterlatte har fått en tilleggserstatning på 150 000 kroner, begrunnet i at disse har hatt betydelige ekstrabelastninger og ekstrautgifter i forbindelse med saken. En av de etterlatte har fått en tilleggserstatning på 200 000 kroner, begrunnet i hans langvarige og omfattende innsats i saken, og betydningen dette arbeidet har hatt for de andre etterlatte.

Erstatningen fra staten til de etterlatte etter mannskapet på ”Utvik Senior” er ikke begrunnet i forliset og de tap som dette førte til, men i at de etterlatte er blitt utsatt for en merbelastning ved at granskningen i 1978/1979 kom frem til feilaktig konklusjon, på tross av klare advarsler og krav om ny granskning fra de etterlatte.

Etter Finansdepartementets syn skal ikke erstatningsutbetaling etter ”Utvik Senior” forliset anses som skattepliktig inntekt for de etterlatte. Erstatningen er gitt som en engangserstatning for ikke-økonomisk skade, og fremstår ikke som kompensasjon for et inntektsbortfall. Dette bør gjelde selv om fem av de etterlatte har mottatt en tilleggserstatning for de ekstrabelastninger arbeidet med å få gjenopptatt granskningen av forliset har medført.

Med hilsen

Tom Venstad e.f.
lovrådgiver

Camilla Jøtun Christoffersen
førstekonsulent

Kopi: Skattedirektoratet