Historisk arkiv

Fortolkning av skatteloven § 2-38 2 ledd jf 3 ledd bokstav d vilkåret om at minst 10% av stemmene som kan avgis på generalforsamlingen i selskapet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til KPMG Law Advokatfirma DA

KPMG Law Advokatfirma Da
Postboks 7000 Majorstuen
0306 OSlo

Deres ref

Vår ref

Dato

SGA.HKN.155096.BA1001

05/4753 SA PHS/KR

9.01.2006

Fortolkning av skatteloven § 2-38 2 ledd jf 3 ledd bokstav d vilkåret om at minst 10% av stemmene som kan avgis på generalforsamlingen i selskapet

Vi viser til Deres brev av 30. november 2005.

Et norsk aksjeselskap eier samtlige aksjer i et selskap (A) hjemmehørende i et land utenfor EØS-området. 50% av aksjene i selskap A er B-aksjer, som ikke har stemmerett på generalforsamlingen. Det er stilt spørsmål ved om utbytte til den norske selskapsaksjonæren knyttet til de stemmerettsløse B-aksjene omfattes av fritaksmetoden.

Utbytte på aksjer i selskaper utenfor EØS omfattes av fritaksmetoden med mindre noen av unntakene i skatteloven § 2-38 tredje ledd kommer til anvendelse. Spørsmålet her er om unntaket i bokstav d får anvendelse. Det gjøres her unntak for utbytte på eierandel i selskap utenfor EØS ”dersom skattyteren ikke sammenhengende i en periode på to år som omfatter innvinningstidspunktet eier minst 10 prosent av kapitalen og har minst 10 prosent av stemmene som kan avgis på generalforsamlingen i selskapet mv.” Bestemmelsen knytter seg til hvor stor eierandel og stemmerettsandel skattyteren har i selskapet. Når skattyteren oppfyller vilkåret om 10 prosent kapitalandel og stemmerettsandel, vil samtlige av skattyterens eierandeler i det aktuelle selskap være omfattet av fritaksmetoden, også de aksjene som det ikke er knyttet stemmerettsandel til. Det forutsettes naturligvis at de øvrige vilkår for at fritaksmetoden skal få anvendelse, er oppfylt.

Det stilles videre spørsmål ved om fritaksmetoden får anvendelse hvis A-aksjene i selskap A overføres til et annet selskap (B), som er hjemmehørende i samme land som selskap A og som eies fullt ut av det norske aksjeselskapet. B-aksjene i selskap A beholdes av det norske aksjeselskapet. I et slikt tilfelle vil selskap A ikke oppfylle kravene til stemmerettsandel i § 2-38 tredje ledd bokstav d. Ved anvendelsen av denne bestemmelsen skal det ikke tas hensyn til stemmerettsandeler knyttet til aksjer eiet av nærstående, jf. Ot.prp. nr. 1 (2004-2005) side 71 nederst.

En kopi av brevet er sendt til Skattedirektoratet.

Med hilsen

Jon Tingvold e.f.

avdelingsdirektør

Per Helge Stoveland

lovrådgiver