Historisk arkiv

Informasjon til forbrukerne ved salg av valuta

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Presseoppslag den siste tiden kan tyde på at forbrukere ikke alltid er klar over at ulike banker tar ulik kurs ved salg av valuta. Finansdepartementet ber derfor Kredittilsynet vurdere om finansinstitusjonene bør gi kunden noe mer informasjon ved salg av valuta.

Kredittilsynet
Postboks 100 Bryn
0611 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

06/4312 FM AG

28.09.2006

Informasjon til forbrukerne ved salg av valuta

Oppdrag til Kredittilsynet
Avisoppslag den siste tiden kan tyde på at forbrukerne ikke er seg bevisst at ulike banker tar ulik kurs ved salg av valuta. Finansministeren har mottatt spørsmål fra stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter 13. september 2006 om dette, spørsmålet fra Hagesæter med tilhørende svar fra Finansministeren følger som vedlegg.

Finansdepartementet ber Kredittilsynet vurdere om kravene til informasjon som finansinstitusjonene skal gi forbrukerne ved salg av valuta er tilfredsstillende. Kredittilsynet bes herunder vurdere opplysningene som skal gis i forhold til finansieringsvirksomhetsloven § 2-11 første ledd som lyder:

”Opplysningsplikt om priser og produktpakker
En finansinstitusjon skal gi kundene opplysning om renter, provisjoner og andre priser på sine tjenester. Den skal også opplyse om tjenester som inngår i en produktpakke tilbys enkeltvis, og oppgi prisen på de enkelte tjenester som inngår i pakken.”

Kredittilsynet bes også vurdere om det bør stilles krav om at bankene skal opplyse kundene om at kursen kan variere mellom ulike banker, at bankene ved salg av valuta må oppgi en felles referanse som kursen i den enkelte bank kan sammenliknes med eller at kurser framgår som en felles prisoversikt f. eks på nettet.

Finansdepartementet ber om Kredittilsynets vurdering innen 1. november 2006.

Med hilsen

Jan Bjørland e.f.
ekspedisjonssjef

Per Øystein Eikrem
avdelingsdirektør

Vedlegg: Svar på spørsmål nr. 1177 fra stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter (21.09.2006).