Historisk arkiv

Redusert merverdiavgift på næringsmidler mv.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Skattedirektoratet
Postboks 6300 Etterstad
0603 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

06/228 SA GHD/KR

25.01.2006

Redusert merverdiavgift på næringsmidler mv.

Som kjent ble det fra 1. juli 2001 innført en ordning med redusert merverdiavgift for næringsmidler, jf. Stortingets vedtak om merverdiavgift § 2. Næringsmidler som inngår i omsetning av serveringstjenester anses ikke som omsetning av næringsmidler og skal dermed belastes merverdiavgift med 25 prosent, jf. forskrift 15. juni 2001 nr. 683 om redusert merverdiavgiftssats for næringsmidler (forskrift nr. 120) § 7.

Reiselivsbedriftenes landsforening har overfor Finansdepartementet hevdet at ordningen med redusert sats for næringsmidler gir hurtigmat-konseptene konkurransefordeler på bekostning av andre aktører i serveringsnæringen og at flere aktører ikke etterlever gjeldende regelverk.

Departementet viser til at det er et grunnleggende prinsipp at merverdiavgiften i minst mulig grad skal virke konkurransevridende slik at like tjenester skal behandles likt. Det bes om at direktoratet vurderer den nærmere utforming og praktisering av regelverket, eventuelt om det kan være hensiktsmessig å iverksette kontrolltiltak for å sikre bedre etterlevelse av regelverket og konkurransenøytralitet på dette området. Departementet viser i denne forbindelse til at ordningen med redusert merverdiavgift på næringsmidler har eksistert siden 1. juli 2001 og at det fra avgiftsmyndighetenes side er gitt flere fortolkningsuttalelser om ordningen og praktiseringen av denne, jf. Finansdepartementets merknader til forskrift nr. 120 og Skattedirektoratets brev 18. mars 2004 til Norsk Petroleumsinstitutt. Bransjen burde derfor være godt kjent med regelverket og den nærmere forståelsen av det.

Med hilsen

Tor Lande
avdelingsdirektør

Heidi Heggenes
avdelingsdirektør

Gjenpart:
Reiselivsbedriftenes Landsforening, postboks 5465 Majorstua, 0305 Oslo