Historisk arkiv

Regulering av de internasjonale kortselskapenes provisjoner — Ny vurdering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Likelydende brev til

Kredittilsynet
Konkurransetilsynet
Norges Bank

Deres ref

Vår ref

Dato

02/2515 FM JTO

19.09.2006

Regulering av de internasjonale kortselskapenes provisjoner – Ny vurdering

Finansdepartementet viser til Kredittilsynets brev av 2. november 2004 med oversendelse av prosjektgrupperapport om regulering av de internasjonale kortselskapenes provisjoner.

I nevnte brev fremgikk det, under henvisning til rapporten, at markedet for internasjonale betalingskort i Norge er preget av sterk konsentrasjon og et prisnivå i øvre del av prisspekteret sammenlignet med andre land. På bakgrunn av utviklings­trekk av mulig betydning for konkurransen, anbefalte Kredittilsynet at markedet observeres i en toårs periode før eventuelle konkurransefremmende tiltak blir iverksatt.

Med utgangspunkt i Kredittilsynets anbefaling og prosjektgruppens vurderinger, ber departementet om at Kredittilsynet, Konkurransetilsynet og Norges Bank foretar en oppdatert vurdering av markedet. Fokus bør her ligge på utviklingen i formidlings- og brukersteds­gebyrer siden prosjektgruppens rapport ble fremlagt høsten 2004, og på strukturelle eller andre forhold som kan bidra til å forklare denne utviklingen. Eventuelle forslag til tiltak bør også vurderes i lys av EU-Kommisjonens endelige rapport om betalingskort og betalingssystemer, som ventes fremlagt innen utgangen av 2006.

Det er etter departementets prinsipielle syn viktig at de som benytter en betalingstjeneste, også er de som betaler for tjenesten, da dette kan fremme utviklingen i retning av rasjonell utnyttelse av de ulike former for betalingstjenester.

Med hilsen

Jan Bjørland e.f.
ekspedisjonssjef

Per Øystein Eikrem
avdelingsdirektør

Gjenpart:

Fornyings- og administrasjonsdepartementet
Handels- og servicenæringens Hovedorganisasjon
Reisebedriftenes Landsforening
Oslo Handelsstands Forening
Finansieringsselskapenes Forening