Historisk arkiv

Soliditetsregulering i forsikring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kredittilsynet
Postboks 100 Bryn
0611 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

05/11875

05/4948 FM KNH

28.06.2006

Soliditetsregulering i forsikring

Vi viser til Kredittilsynets brev av 9. desember 2005 med forslag til midlertidige kapitalkrav for norske forsikringsselskaper, samt til møte med Kredittilsynet om saken 12. mai 2006.

1.

Kredittilsynet skrev i brev til departementet 9. desember 2005 at departementet i lovproposisjonen om implementering av nytt kapitaldekningsregelverk (Basel II) kunne omtale midlertidige kapitalkrav for forsikringsselskaper frem mot implementering av Solvency II.

Ot.prp. nr. 66 (2005-2006) om nytt kapitaldekningsregelverk ble fremmet i statsråd 7. april 2006, og ble behandlet i Odelstinget 13. juni 2006. Departementet har ikke tatt endelig stilling til soliditetsreguleringen av forsikringsselskapene i proposisjonen, utover at forsikringsselskapene inntil videre skal være underlagt gjeldende regelverk, eventuelt med noen justeringer for å hindre reguleringsmessig arbitrasje. Departementet viser til følgende tekst i departementets vurdering i kapittelet om kapitaldekningskrav for forsikringsselskaper (kapittel 12):

”Det er etter departementets syn ikke hensiktsmessig å innføre alternative krav i stedet for gjeldende kapitaldekningskrav for forsikringsselskaper ved ikrafttredelsen av nye kapitaldekningsregler 1. januar 2007. Dette reflekteres i høringsbrevet Finansdepartementet sendte ut 15. desember 2005, hvor departementet uttalte at: ” Forsikringsselskaper underlegges i denne omgang ikke de nye kapitaldekningsreglene, men skal inntil videre være underlagt gjeldende kapitaldekningsregelverk, eventuelt med noen mindre justeringer.”

Forsikringsselskapene underlegges således ikke nytt kapitaldekningsregelverk i denne omgang. Noen justeringer i gjeldende regler om kapitaldekning i forsikringsselskaper kan imidlertid være nødvendig for å hindre regelverksarbitrasje. En overordnet bestemmelse med krav til forsvarlig drift gjøres imidlertid gjeldende også for forsikringsselskapene.

Norske forsikringsselskaper er underlagt krav om stresstesting, jf. forskrift 23. april 1997 nr. 377 om forsikringsselskapers kapitalforvaltning. Departementet vil vurdere behovet for endringer i kapitaldekningsreglene og risikostyringssystemene til forsikringsselskapene frem mot implementering av Solvency II. Et av de tiltak departementet vil vurdere er en videreutvikling, og eventuelt en utvidelse, av de risikostyrings- og kontrollsystemer som selskapene er pålagt gjennom forskrift 23. april 1997 nr. 377 om forsikringsselskapers kapitalforvaltning. Departementet vil herunder vurdere om Kredittilsynet bør legge økt vekt på resultater fra stresstester i den tilsynsmessige dialogen med selskapene. Konkrete forslag til regelverksendringer vil bli sendt på høring på vanlig måte.”

I det videre arbeidet med forskrifter knyttet til implementering av nytt kapitaldekningsregelverk må Kredittilsynet legge dette til grunn. En må således foreta nødvendige justeringer i kapitaldekningsregelverket som er gjort gjeldende for forsikringsselskaper for å unngå reguleringsmessig arbitrasje, jf. punkt 3 nedenfor.

2.

Departementet ber Kredittilsynet videreutvikle kravene til stresstester i livs- og skadeforsikringsselskaper, jf. bestemmelsene om oppfølging av markedsrisiko i forskrift 23. april 1997 nr. 377 om forsikringsselskapers kapitalforvaltning, og utarbeide forskriftsutkast og høringsnotat om dette.

Vi ber om at høringsnotat og forskriftsutkast utarbeides med utgangspunkt i at stresstestene skal lede til bedre risikomåling og risikokontroll i selskapene, og at det ikke skal utledes konkrete kapitaldeknings- eller kapitalplasseringsbegrensninger fra stresstestene. Stresstestene skal imidlertid være til hjelp i den tilsynsmessige vurderingen av selskapene. Videre bør stresstestene i størst mulig utstrekning utformes slik at erfaringene med bruken av disse får relevans ved implementering av det nye solvensmarginregelverket som er under utarbeidelse i EU. Departementet ber derfor Kredittilsynet ved utarbeidelsen av utkastet se hen til utviklingen av Solvency II.

Stresstestene bør utformes slik at det fungerer som et tilsynsmessig supplement til det gjeldende kapitaldekningskrav, jf. punkt 3 nedenfor. Stresstestene bør i tillegg til å måle soliditet i forhold til markedsrisiko, herunder også rentegarantirisiko forbundet med forsikringsforpliktelsene, måle soliditet i forhold til tegningsrisiko og kredittrisiko.

Etter gjeldende regnskapsregler er det ikke adgang til å balanseføre forsikringskontrakter etter såkalt virkelig eller realistisk verdi, og anleggsobligasjoner verdsettes til historisk kost. Departementet ber likevel Kredittilsynet vurdere om det kan være aktuelt å benytte anslag på virkelig eller realistisk verdi ved utforming av stresstestene, eller om stresstestene bør utformes med utgangspunkt i de verdsettingsregler selskapet anvender ved utarbeidelsen av regnskapene, eventuelt om begge metoder skal benyttes.

Stortinget har vedtatt vesentlige endringer i forsikringsloven. De nye bestemmelsene vil bl.a. få betydning for fordelingen av markedsrisiko mellom kunde og selskap, jf. bl.a. at avkastningen på pensjonsordningers midler skal tilfalle forsikringstakeren og bestemmelser om årlig prising av avkastningsgaranti for pensjonsordninger. Departementet antar at bestemmelsene kan bidra til å gjøre selskapenes inntekter mer stabile over tid, og redusere risikoen for at selskapene mister inntekter i perioder hvor ansvarlig kapital må benyttes for å oppfylle avkastningsgarantier for kundene. Ved utformingen av stresstestene ber departementet om at den vedtatte nye livsforsikringslovgivning (og tilhørende forskrifter) legges til grunn.

Dersom stresstestene skal ta utgangspunkt i markedsverdier, vil rentekurvens beliggenhet og utforming få stor betydning – ikke bare for den estimerte risiko ved gjennomføring av stresstestscenarioene – men også for størrelsen på selskapenes bufferkapital. Departementet ber derfor Kredittilsynet om mulig å foreta beregninger av selskapenes bufferkapital basert på ulike rentekurver.

Med unntak for det som ovenfor er nevnt om ny livsforsikringslovgivning og mulighetene for eventuelt å basere stresstesten på anslåtte markedsverdier, antar departementet at risikoen i selskapene i størst mulig utstrekning bør vurderes ut fra den risiko selskap selskapet bærer etter gjeldende rett og inngåtte avtaler.

3.

Gjeldende kapitaldekningsregelverk for forsikringsselskaper skal, som omtalt ovenfor, videreføres også etter ikrafttredelse av nye kapitaldekningsregler for kredittinstitusjoner og verdipapirforetak 1. januar 2007. Departementet ber i den forbindelse Kredittilsynet gå igjennom og foreslå nødvendige justeringer i kapitaldekningsreglene som er gjort gjeldende for forsikringsselskaper for å hindre reguleringsmessig arbitrasje mellom selskaper (bank og forsikring) i samme konsern. Kredittilsynet bes i den forbindelse utarbeide utkast til endringsforskrift samt høringsnotat.

Med hilsen

Jan Bjørland e.f.
ekspedisjonssjef

Per Øystein Eikrem
avdelingsdirektør