Historisk arkiv

Skatteloven § 14-5 fjerde ledd bokstav g — overgang til anvendelse av forskrift om regnskapsmessig behandling av utlån og garantier i finansinstitusjoner 21. desember 2004 nr. 1740

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til Skattedirektoratet

Skattedirektoratet
Postboks 6300 Etterstad
0603 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

06/80 SL VP/HKT

31.05.2006

Skatteloven § 14-5 fjerde ledd bokstav g – overgang til anvendelse av forskrift om regnskapsmessig behandling av utlån og garantier i finansinstitusjoner 21. desember 2004 nr. 1740

Det vises til forskrift 29. mai 2006 om endring av forskrift 19. november 1999 nr. 1158 (fsfin) med fastsettelse av ny §§ 14-5-40 og 14-5-41 med overgangsregler og utfyllende regler ved overgang til anvendelse av ovennevnte nye regnskapsregler som i det følgende benevnes utlånsforskriften 2004.

Departementet er blitt oppmerksom på en effekt ved overgangen til anvendelse av utlånsforskriften 2004 som ikke er direkte regulert i overgangsbestemmelsen i den nye fsfin § 14-5-40.

Ved behandling av utlån etter regnskapsforskriftene om tap på utlån fra 1991 og de alminnelige regnskapsregler, jf. også årsregnskapsforskriften § 7-3, blir etableringsgebyrer mv. som belastes kunden ved låneopptak og som ikke overstiger de direkte kostnader ved opprettelse av låneengasjementet, som hovedregel inntektsført regnskapsmessig i etableringsåret. Denne inntektsføring ble også lagt til grunn skattemessig i medhold av skatteloven § 14-4 annet ledd slik denne bestemmelse lød til og med inntektsåret 2004. Etableringsgebyrer som overstiger de interne administrative kostnadene skal derimot inntektsføres planmessig over lånets løpende som løpende justering av renteinntektene.

Ovenstående løsning avviker fra løsningen etter utlånsforskriften 2004 § 2-1 annet ledd hvoretter etableringsgebyrer mv. som ikke overstiger de interne administrasjonskostnadene, kan resultatføres direkte eller behandles etter hovedregelen i utlånsforskriften 2004 § 2-1 første ledd. Etter sistnevnte bestemmelse skal etableringsgebyrer mv gå til fradrag i utlånets balanseverdi og inntektsføres over løpetiden etter effektiv rentemetoden. Etter den nye bestemmelse i fsfin § 14-5-41 skal valg av inntektsføring etter utlånsforskriften også legges til grunn ved beskatningen.

Ved overgang til anvendelse av utlånsforskriften 2004 vil finansinstitusjoner som ikke velger direkte resultatføring av etableringsgebyr som ikke overstiger de interne administrasjonskostnadene etter utlånsforskriften § 2-1 annet ledd, vil en andel av tidligere direkte inntektsførte etableringsgebyrer knyttet til tidligere etablerte utlån, kunne bli tilbakeført regnskapsmessig. Slike tilbakeførte etableringsgebyrer skal behandles som en virkning av endret regnskapsprinsipp og føres direkte mot egenkapitalen som en reduksjon, jf. regnskapsloven § 4-3 annet ledd. En tilsvarende andel av etableringsgebyrene vil gå til fradrag ved fastsetting av inngående balanseverdi etter utlånsforskriften 2004, jf. forskriften § 2-1 første ledd, og skal forutsetningsvis tas til inntekt over utlånets løpetid etter effektiv rentemetoden. Etter den nye bestemmelse i fsfin § 14-5-41 skal senere inntektsføring av etableringsgebyr mv. etter utlånsforskriften 2004, også legges til grunn ved beskatningen.

Etableringsgebyrer mv. som belastes kunden ved låneopptak blir ikke hensyntatt og påvirker ikke de tapsavsetninger som beregnes og fradragsføres etter regnskapsforskriftene om tap på utlån fra 1991. Tilsvarende er tilbakeførte etableringsgebyrer mv. knyttet til tidligere etablerte lån, ikke omfattet av ordlyden i den fastsatte overgangsbestemmelse i fsfin § 14-5-40.

Dersom de tilbakeførte, og forutsetningsvis tidligere direkte inntektsførte, etableringsgebyrer ved overgang til anvendelse av utlånsforskriften 2004 og som føres som reduksjon av egenkapitalen som nevnt, ikke føres til fradrag med skattemessig effekt, vil fremtidig skattemessig inntektsføring av gebyrene i samsvar med utlånsforskriften 2004 § 2-1 første ledd, kunne medføre dobbeltbeskatning.

På denne bakgrunn har departementet ikke noe å bemerke til at etableringsgebyrer for tidligere etablerte utlån som tilbakeføres med bakgrunn i forutsetninger som angitt foran og som føres mot egenkapitalen etter regnskapsloven § 4-3 annet ledd ved overgang til anvendelse av utlånsforskriften 2004, behandles på tilsvarende måte som fastsatt for tilbakeførte tapsavsetninger etter den fastsatte overgangsbestemmelse i fsfin § 14-5-41. Dette innebærer at tilbakeførte, tidligere inntektsførte etableringsgebyrer som nevnt, kan tas til fradrag skattemessig med maksimalt en femtedel hvert inntektsår fra og med overgangsåret.

Med hilsen

Bjørn Berre e.f.
avdelingsdirektør

Vibeke Parr
lovrådgiver

Kopi: Finansnæringens hovedorganisasjon
Sparebankforeningen
Finansieringsselskapenes forening