Historisk arkiv

Endrede oppgave- og betalingsfrister i skatte- og avgiftslovgivningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag sendt et forslag om endring av oppgave- og betalingsfrister for skatt og avgift på høring. Det foreslås at alle endringene trer i kraft fra 1. januar 2007.

Endrede oppgave- og betalingsfrister i skatte- og avgiftslovgivningen

Finansdepartementet har i dag sendt et forslag om endring av oppgave- og betalingsfrister for skatt og avgift på høring. Det er bl.a. foreslått å forlenge oppgave- og betalingsfristen for 3. termin merverdiavgift med 10 dager og å fremskynde betalingen av etterskuddsskatt, slik at den i sin helhet skal betales innen 15. april i året etter inntektsåret.

Innleveringsfristen for merverdiavgiftsoppgaven for mai og juni (3. termin) er i dag 10. august. Avgiften forfaller til betaling samtidig. Denne fristen har gjort det vanskelig for mange regnskapsførere å avvikle normal sommerferie. Det har også vært problematisk for regnskapsførerne å nå sine klienter før fristens utløp. For å avhjelpe dette er oppgave- og betalingsfristen for 3. termin merverdiavgift foreslått forlenget med 10 dager, det vil si til 20. august.

Det er også foreslått å innføre en felles oppgave- og betalingsfrist for næringsdrivende som leverer merverdiavgiftsoppgave kun én gang i året, dvs. primærnæringsdrivende og næringsdrivende med liten omsetning. Fristen foreslås satt til 10. mars, dvs. midt mellom dagens frister, som er 10. februar for næringsdrivende med liten omsetning og 10. april for primærnæringsdrivende. Det er samtidig foreslått å utvide adgangen til å ta med annen omsetning på primærnæringsoppgaven.

På skatteområdet er fristen for levering av lønns- og trekkoppgave foreslått endret fra 20. til 31. januar hvis oppgaven leveres på maskinlesbart medium eller via internettportalen Altinn. Det er også foreslått å utsette fristen for å betale rentebefriende tilleggsforskudd for skattytere som ikke leverer forhåndsutfylt selvangivelse. Denne fristen vil da korrespondere bedre med selvangivelsesfristen.

Det foreslås også å fremskynde betalingen av etterskuddsskatt, som nå betales i tre like store terminer. De to første har forfall henholdsvis 15. februar og 15. april i året etter inntektsåret, mens den tredje terminen forfaller tre uker etter at utleggingen av skattelisten er kunngjort. I høringen er det foreslått at hele etterskuddsskatten skal betales på våren. Dette gjøres ved at den tredjedelen av etterskuddsskatten som nå betales på høsten, fordeles med lik part på hver av de to vårterminene.

Det foreslås at alle endringene trer i kraft fra 1. januar 2007.

Les høringen her.


Publisert: 03.04.06