Historisk arkiv

Ny skatteavtale mellom Norge og Australia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Avtalen ventes å tre i kraft i 2007, og den vil da først få virkning fra og med inntektsåret 2008. Avtalen avløser den gamle skatteavtalen med Australia av 6. mai 1982.

Ny skatteavtale mellom Norge og Australia

Regjeringen har i statsråd i dag fremmet St. prp. nr 85 (2005-2006) ”Om samtykke til å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Australia til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse, undertegnet i Canberra 8. august 2006” for Stortinget for godkjennelse. Avtalen ventes å tre i kraft i 2007, og den vil da først få virkning fra og med inntektsåret 2008. Avtalen avløser den gamle skatteavtalen med Australia av 6. mai 1982.

Den nye skatteavtalen følger i store trekk det mønsterutkastet som er utarbeidet av OECD, og som er lagt til grunn i Norges skatteavtaler i de senere årene. Den inneholder imidlertid enkelte avvik som på visse områder gir kildestaten en større beskatningsrett.

Av de viktigste bestemmelsene i avtaleutkastet nevnes:

Definisjonen av fast driftssted omfatter stedet for et bygningsarbeid eller et anleggs-, installasjons- eller monteringsprosjekt dersom det opprettholdes eller virksomheten varer lenger enn 6 måneder. På visse betingelser utgjør det også fast driftssted når man yter tjenester gjennom ansatte. Det samme gjelder når et foretak hjemmehørende i en stat holder utstyr av større betydning i den annen stat i mer enn seks måneder for utleie eller andre formål.

Når det gjelder internasjonal skips- og luftfart skal fortjeneste ved utleie og drift av skip- og luftfartøy i internasjonal fart, bare kunne skattlegges i den stat hvor foretaket er hjemmehørende.

Utbytte er på visse betingelser fritatt fra beskatning i kildestaten når det utbetales til et selskap som direkte innehar minst 80 prosent av kapitalen i det utdelende selskap, og dette selskapet har eiet 80 prosent eller mer av aksjene i en tolvmåneders periode forut for utbytteutdelingen. Kildeskattesatsen er satt til 5 prosent når utbyttet utbetales til et selskap som eier minst 10 prosent av kapitalen i det utdelende selskap. I alle andre tilfeller skal kildeskattesatsen være 15 prosent.

Renter kan skattlegges både i kildestaten og den i den stat der den reelle eieren er bosatt. Kildeskattesatsen er imidlertid begrenset til 10 prosent.

Royalty kan også skattlegges både i kildestaten og den i den stat der den reelle eieren er bosatt. Kildeskattesatsen for royalty begrenset til 5 prosent.

Etter avtaleutkastet skal pensjoner som utbetales av offentlige midler på visse vilkår bare kunne skattlegges i utbetalingsstaten. For så vidt gjelder utbetalinger fra Norge, skal også folketrygdelementet av slike pensjonsutbetalinger bare kunne skattlegges i utbetalingsstaten. Alle andre pensjoner skal bare kunne skattlegges i den stat der mottakeren er bosatt.

Som vanlig i de norske skatteavtalene anvendes både kreditmetoden og den alternative fordelingsmetoden for å unngå dobbeltbeskatning.

I tillegg til artikkelen om utveksling av opplysninger, inneholder avtaleutkastet bestemmelser om bistand til innfordring. Dette er nytt i forhold til den gjeldende avtalen, og for Australias vedkommende er dette en av de første gangene de tar inn slike bestemmelser i en av sine skatteavtaler.


Publisert: 22.09.06