Historisk arkiv

Faktaark om bærekraftig utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringen vil 4. juni sende utkastet til Norges nye strategi for bærekraftig utvikling på offentlig høring. Etter høringen skal strategien legges fram for Stortinget i høst som del av Nasjonalbudsjettet 2008.


Bærekraftig utvikling handler om å løfte mennesker ut av fattigdom og samtidig sikre en økologisk forsvarlig utvikling. Strategien analyserer de viktigste utfordringene verden står overfor og hvordan Norge best kan bidra. Strategien gir en samlet framstilling av de viktigste målene for Norges arbeid med bærekraftig utvikling, og gir retningen for arbeidet, ikke bare for regjeringen, men også for kommuner, organisasjoner og andre deler av samfunnet.


Strategien er samordnet med andre meldinger, blant annet Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand og klimameldingen som vil legges fram senere i juni. Strategien skal følges opp av departementene på deres ansvarsområder. Finansdepartementet har koordinert arbeidet med strategien og vil stå sentralt i oppfølgingen.


Noen av de viktigste målene som slås fast i den nye bærekraftstrategien er:

  • Å oppfylle 1-prosentmålet for bistand
  • Gi økt markedstilgang for utviklingsland
  • Overoppfylle Norges Kyotoforpliktelse med 10 pst
  • Redusere globale utslippene av klimagasser tilsvarende 30 pst av Norges utslipp i 1990 innen 2020. Reduksjonen vil skje både ute og hjemme.
  • Ta ansvar for å redusere utslippene av klimagasser tilsvarende 100 pst. av egne utslipp innen 2050. Dette vil gjøre Norge karbonnøytralt.
  • Bidra til å utvikle teknologi for fangst og lagring av CO2
  • Stanse tapet av biologisk mangfold innen 2010

Regjeringen ba Sverige om å evaluere Norges politikk for bærekraftig utvikling, og fikk mange innspill. I strategien og andre dokumenter følger Regjeringen opp en rekke av disse.


Regjeringen har kommet med ambisiøse mål i klimapolitikken. En mer konkret oppfølging vil skje gjennom klimameldingen og i budsjettprosessen.
Stortingsmeldingen om Regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand inneholder flere tiltak som følger opp anbefalingene når det gjelder biologisk mangfold.


Regjeringen vurderer å utvide ordningen med toll- og kvotefri markedsadgang til andre lavinntektsland enn MUL. En arbeidsgruppe foreslo i april blant annet å utvide toll- og kvotefri adgang til også å gjelde 14 land med laveste inntekt utenom MUL. Etter høring av rapporten vil Regjeringen ta stilling til forslagene.

Regjeringen har vedtatt å gå gjennom regelverk og rutiner for å vurdere om bærekraftig utvikling kan ivaretas bedre i arbeidet med nasjonalbudsjettet og i andre offentlige beslutningsprosesser.


Regjeringen vurderer tiltak for å styrke bærekraftarbeidet i det sivile samfunn.
Spørsmål om justeringer i indikatorsettet for bærekraftig utvikling vil være en viktig del av høringsprosessen. Indikatorene skal videreutvikles for å gi større politisk og faglig relevans.


Frist for å komme med høringsuttalelser er 15. august.


Publisert 01.06.07