Historisk arkiv

Finansdepartementet trekker anke i sak om kildeskatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

8/2006

I samråd med statens prosessfullmektig, Regjeringsadvokaten, har Finansdepartementet besluttet å trekke anken til Høyesterett i Fokus Bank-saken.

Pressemelding

Nr.: 8/2006
Dato: 27.01.06
Kontaktpersoner: Stig Sollund, telefon 22 24 44 74 / mobil 91 68 53 58, Runar Malkenes, telefon 22 24 41 09 / 95 21 42 83

Finansdepartementet trekker anke i sak om kildeskatt

I samråd med statens prosessfullmektig, Regjeringsadvokaten, har Finansdepartementet besluttet å trekke anken til Høyesterett i Fokus Bank-saken.

Fokus Bank-saken gjelder kildeskatt på utbytte betalt til aksjonærer i andre EØS-stater. Før skattereformen ble det ilagt kildeskatt på utbytte til utenlands bosatte aksjonærer, mens innlendinger fikk eliminert sin skatt på utbytte gjennom godtgjørelsesreglene. Selskapet trakk skatten fra ved utdelingen, og gjorde deretter opp med skattemyndighetene på de utenlandske aksjonærenes vegne.

Fokus Bank-saken gjelder en av de såkalte parkeringssakene, der selskapet unnlot trekk ved utbytteutdelingen, med den begrunnelse at de utenlands eide aksjene var overdratt til innenlands boende på utbyttetidspunktet. Tvisten gjaldt en likning der likningsmyndighetene foretok gjennomskjæring ved at de for beskatningen la til grunn at aksjene ved utbytteutdelingen ikke tilhørte de norske, registrerte eierne, men reelt sett fortsatt var på utenlandske hender. Bakgrunnen for dette var at aksjeoverføringene til de norske eierne i forbindelse med utbytteutdelingen var utstyrt med en tilbakekjøpsrett for de utenlandske eierne, en rett som ble benyttet.

Resultatet av gjennomskjæringen var at det skulle betales kildeskatt på utbyttet, noe det utdelende selskapet ble gjort ansvarlig for. Fokus Bank tapte i tingretten, og anket til Frostating lagmannsrett. For lagmannsretten anførte Fokus Bank blant annet at kildeskatten er EØS-stridig og derfor ikke kan kreves. Dette spørsmålet forela lagmannsretten for EFTA-domstolen.

I sin rådgivende uttalelse 23. november 2004 konkluderte EFTA-domstolen med at de norske reglene var i strid med EØS-avtalens krav til fri kapitalflyt.

Den forrige regjeringen og Stortinget la til grunn at EFTA-domstolens forståelse av EØS-avtalen avklarte de norske folkerettslige forpliktelsene, og tilpasset skattereformens regler til denne fra 2005.

Staten anså likevel ikke EFTA-domstolens uttalelse for å avgjøre Fokus Bank-saken, som gjelder inntektsårene 1997 og 1998. For lagmannsretten anførte staten at EØS-forpliktelsen som nå er fastlagt, ikke er gjennomført i norsk rett gjennom EØS-loven på en måte som setter til side Stortingets skattevedtak for årene forut for 2005. Staten fikk ikke medhold i Frostating lagmannsretts dom av 18. mai 2005, og anket saken inn for Høyesterett.

Det er nå foretatt en grundig, fornyet vurdering av saken. I samråd med statens prosessfullmektig, Regjeringsadvokaten, har Finansdepartementet besluttet å trekke anken til Høyesterett. Staten aksepterer at EØS-retten på dette området er gjennomført i internretten på en slik måte at den kan påberopes i de enkelte likningssaker.

Finansdepartementet vil i brev til Skattedirektoratet med det første gi utfyllende retningslinjer om hvilken betydning endringen i statens rettsoppfatning skal ha for andre saker der kildeskatt er blitt ilagt mottakere av utbytte i EØS. Utgangspunktet for disse retningslinjene vil være likningslovens regel om at adgangen til å ta opp eldre saker til endring på grunnlag av endret rettoppfatning er begrenset av en treårsfrist.