Historisk arkiv

Regler om NOx-avgift på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringen foreslo i statsbudsjettet for 2007 at det innføres en NOx-avgift fra 1. januar 2007. Et utkast til forskrift for avgiften er i dag sendt på høring til berørte instanser.

Pressemelding

Nr.: 81/2006
Dato: 10.11.06
Kontaktpersoner: Torbjørn Flørenes, telefon 22 24 42 23 / mobil 91 10 14 73, Frank Vatne, telefon 22 24 41 31 / mobil 91 33 57 02

Regler om NOx-avgift sendes på høring i dag

Regjeringen foreslo i statsbudsjettet for 2007 at det innføres en NOx-avgift fra 1. januar 2007. Et utkast til forskrift for avgiften er i dag sendt på høring til berørte instanser. Forskriften som gir nærmere regler om beregning og oppkreving av avgiften, forutsetter at Stortinget treffer vedtak om innføring av avgiften.

- Innføring av en avgift på NOx-utslipp er et nødvendig virkemiddel for å oppfylle Norges forpliktelser etter Gøteborg-protokollen og vi jobber hardt for å nå forpliktelsen samtidig som vi ivaretar næringslivets situasjon, sier statssekretær Geir Axelsen. Han viser til at det sammen med innføringen av avgiften, vil bli iverksatt en rekke kompensasjonsordninger.

Regjeringen har foreslått at det innføres en avgift på NOx-utslipp fra 1. januar 2007. Les mer om forslaget på statsbudsjettportalen. I forslaget til stortingsvedtak er det regler om avgiftens omfang, avgiftssats og fritak. Som for andre særavgifter, er det lagt opp til at regler om oppkreving, beregning og avgrensning skal knyttes til særavgiftsloven og at de mer detaljerte reglene om NOx-avgiften innarbeides i den generelle særavgiftsforskriften.

I tråd med forslaget til avgiftsvedtak er det ved utformingen av forskriftendringene lagt opp til at avgiften skal være generell og sektorovergripende. Av praktiske hensyn er det i første omgang lagt opp til at avgiften bare skal omfatte relativt store enheter innenfor de aktuelle sektorene. Avgiften er foreslått å omfatte fartøy, luftfartøy og kjøretøy med framdriftsmaskineri med samlet installert effekt på mer enn 750 kW. Videre omfattes motorer, kjeler og turbiner med installer innfyrt effekt på mer enn 10 MW. Endelig omfattes fakler på offshoreinstallasjoner og anlegg på land av avgiften.

Det er i St.prp. nr. 1 (2006-2007) vist til at avgiften geografisk skal avgrenses i tråd med Gøteborgprotokollen. Norges forpliktelser etter protokollen baserer seg i hovedsak på utslipp fra innenlandsk virksomhet. En avgrensning av avgiften i tråd med protokollen er også i størst mulig grad forsøkt oppnådd ved utformingen av forskriftsbestemmelsene. På enkelte områder har man imidlertid måttet tilpasse avgiftssystemet noe slik at også andre viktige hensyn blir ivaretatt.

Det er i forslag til forskriftsbestemmelser lagt opp til at avgiften primært skal beregnes på grunnlag av faktisk utslipp av NOx. Dersom faktisk utslipp ikke er kjent, beregnes avgiften på grunnlag av en kildespesifikk utslippsfaktor og en aktivitetsfaktor. Dersom verken faktisk utslipp er kjent eller det er fastsatt en spesifikk utslippsfaktor for kilden, skal avgiften beregnes på bakgrunn av forhåndsdefinerte utslippskategorier for grupper av enheter.

Innføringen av en NOx-avgift må ses i sammenheng med de foreslåtte kompenasjonsordningene. Regjeringen har lagt stor vekt på at utslippene av NOx reduseres uten at den økonomiske belastningen for næringene blir unødvendig høy. Det foreslås derfor betydelige kompensasjoner til enkelte berørte næringer. Staten og fylkeskommunene har avtaler om kjøp av persontransporttjenester med hurtigruta, riksveifergene, de kommunale og fylkeskommunale hurtigbåtene, jernbanen og enkelte regionale flyruter. Disse vil bli kompensert for avgiftsøkninger gjennom avtalene.

Det er i dag etablert en ordning med tilskudd til finansiering av tiltak som reduserer NOx-utslipp på skip (NOx-RED-programmet). Regjeringen foreslår en betydelig økning i tilskudd til skipsfarten, samt opprettelse av et eget NOx-RED-program for fiskeflåten. For å stimulere til utvikling av NOx-reduserende teknologier foreslås det videre økte bevilgninger til forskning og utvikling.

Toll- og avgiftsdirektoratet (TAD) vil forestå utsendelsen av forslaget på høring. Mer informasjon om de foreslåtte forskriftsbestemmelsene finner du på TADs internettsider.