Historisk arkiv

Taxfree-kvoten for vin økes fra 1. juli

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

53/2006

Taxfree-kvoten økes fra 1. juli slik at reisende kan ha med to eller fire flasker vin, avhengig av om de kjøper sprit eller ikke. Endringen innebærer at det blir mer samsvar mellom kvoten og størrelsen på flasker og kartonger.

Pressemelding

Nr.: 53/2006
Dato: 29.06.06
Kontaktperson: Anders Lande, telefon 22 24 41 05 / mobil 48 05 33 51

Taxfree-kvoten for vin økes fra 1. juli

Taxfree-kvoten økes fra 1. juli slik at reisende kan ha med to eller fire flasker vin, avhengig av om de kjøper sprit eller ikke. Endringen innebærer at det blir mer samsvar mellom kvoten og størrelsen på flasker og kartonger. – Den nye ordningen vil gjøre det enklere for både publikum og tollere, sier finansminister Kristin Halvorsen. Høringssaken er nå avsluttet og høringsinstansene støtter i hovedsak endringen.

Finansdepartementet endrer fra 1. juli taxfree-kvoten for alkoholvarer til 1 liter brennevin og 1,5 liter vin (to flasker), eller 3 liter vin (fire flasker). Den ordinære ølkvoten, som i dag er 2 liter i tillegg til brennevin/vin, endres ikke. Alkoholholdige drikkevarer, som for eksempel øl/rusbrus, vil på samme måte som i dag kunne erstatte kvoten for sprit og vin. Den reisende kan altså ta med til sammen 5 liter øl/rusbrus hvis ikke brennevin tas med. Kvoten før 1. juli er 1 liter sprit og 1 liter vin, eller 2 liter vin, i tillegg 2 liter øl/rusbrus.

- Vi er for en restriktiv alkoholpolitikk, men ønsker samtidig å bringe kvoten mer i samsvar med de enhetene som er i salg. Fra 1. juli blir det enklere for de reisende å forholde seg til regelverket og enklere for Tollvesenet å kontrollere, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Stortinget ba tidligere i år Regjeringen om å vurdere en moderat justering av kvoten. Stortingsflertallet viste blant annet til at alkoholkvotene ikke samsvarer med de fysiske enhetene som er i salg. Dagens kvote tillater blant annet ikke en enkeltperson å ta med seg en 3-liters kartong med vin. I tillegg ble det vist til at kvoten for vin (1 liter) ikke har vært tilpasset innholdet i vanlige vinflasker (0,75 liter).

Forslaget om økning av taxfree-kvoten har vært på høring med frist 26. juni. Høringsinstansene støtter i hovedsak en økning.

Les forskriften her.
Se brosjyre på www.toll.no.
Les høringsdokumentene her.