Historisk arkiv

Utredning fra rederiskatteutvalget overlevert finansministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansministeren fikk i dag overlevert rederiskatteutvalgets utredning om skattlegging av norsk utenriks sjøfart. –Vi vil sende utredningen raskt på høring, og foreta en grundig vurdering av dette omfattende arbeidet, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Finansministeren fikk i dag overlevert rederiskatteutvalgets utredning om skattlegging av norsk utenriks sjøfart. – Utvalget er et ekspertutvalg bestående av høyt kvalifiserte utvalgsmedlemmer. Vi vil sende utredningen raskt på høring, og foreta en grundig vurdering av dette omfattende arbeidet, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Rederiskatteutvalget ble oppnevnt den 17. desember 2004, med Guttorm Schjelderup, professor ved Norges Handelshøyskole, som leder. Utvalget fikk i mandat å utrede den samlede skattleggingen av rederinæringen, og vurdere eventuelle endringer i reglene.

Hovedinnholdet i utvalgets flertallsforslag er at de særlige skatteordningene knyttet til rederinæringen avvikles. Dette innebærer at skipseiende selskaper skal beskattes ordinært, på samme måte som annen næringsvirksomhet. Videre foreslår flertallet å avvikle refusjonsordningen, nettolønns­ordningen og sjømanns­fradraget.

Utvalgets flertall foreslår også at anvendelsesområdet for NOKUS-reglene utvides, for å motvirke skattetilpasninger i form av kapitalflukt til lavskatteregimer for sjøfart i utlandet.

Et mindretall på to støtter ikke flertallets konklusjoner, og vil erstatte dagens rederiskatteordning med en tonnasjeskatteordning etter mønster av de fleste rederiskatteordningene i EU-landene.

Utvalgets innstilling vil bli sendt på høring så snart som mulig. Antatt høringsfrist blir 12. juni 2006.

___________________________

Pressekonferansen på nett-TV
Les pressemeldingen fra Rederiskatteutvalget
Les Rederiskatteutvalgets innstilling her
Lysark fra Rederiskatteutvalgets presentasjon av innstillingen