Historisk arkiv

Banklovkommisjonens utredning nr. 16 — NOU 2007: 1 Meglerprovisjon i forsikring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding fra Banklovkommisjonen

Pressemelding fra Banklovkommisjonen

Banklovkommisjonens utredning nr. 16 – NOU 2007: 1 Meglerprovisjon i forsikring

Banklovkommisjonen har i dag overlevert sin utredning nr. 16, NOU 2007: 1 Meglerprovisjon i forsikring, til finansminister Kristin Halvorsen.

I brev av 4. april 2006 ba Finansdepartementet Banklovkommisjonen utarbeide forslag til lovbestemmelser som setter forbud mot at forsikringsmeglere mottar provisjoner fra forsikringsselskapene. Bakgrunnen for oppdraget er at det den siste tiden har vært reist tvil om forsikringsmeglernes uavhengighet på grunn av at de kan motta provisjoner fra forsikringsselskapene. I henhold til lov om forsikringsformidling skal forsikringsmeglerne opptre uavhengig av forsikringsselskapene.

Banklovkommisjonen foreslår en ny bestemmelse i forsikringsformidlingsloven som fastsetter at et forsikringsmeglingsforetak som driver virksomhet her i riket, ikke har adgang til å motta provisjon eller annet vederlag for forsikringsformidlingen fra det forsikringsselskapet som har overtatt den forsikringsavtalen et formidlingsoppdrag gjelder, og en ny bestemmelse i forsikringsloven som forbyr forsikringsselskap å betale provisjon eller annet vederlag til forsikringsmeglingsforetak i anledning formidling av forsikringsavtale til selskapet. Forbudet mot meglerprovisjoner i forsikring er således rettet mot både forsikringsmeglere og forsikringsselskap.

Banklovkommisjonen foreslår unntak fra forbudet for enkelte forsikringsområder som er av utpreget internasjonal karakter. Dette gjelder blant annet deler av sjø- og energiforsikringsområdet.

Etter Banklovkommisjonens vurdering vil en innføring av et forbud mot meglerprovisjoner i forsikring ikke medføre behov for endringer i annen lovgivning.

Spørsmål i forbindelse med utredningen kan rettes til:
Banklovkommisjonens leder, prof. dr. juris Erling Selvig, tlf.: 22 85 97 45
Banklovkommisjonens sekretær, Kristin Schjønsby, tlf.: 22 31 63 09

Publisert 16.01.2007