Historisk arkiv

Svar på spm. 1079 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Tord Lien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Avgift, industrielle prosessser

Stortingets presidentskap
Karl Johans gate 22
0026 OSLO


Deres ref


Vår ref


Dato

200602010

06/2963 SØ OBS

28.06.2006

Svar på spørsmål nr. 1079 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Tord Lien

Jeg viser til oversendelse av spørsmål fra representanten Tord Lien den 23. juni 2006 om hvorvidt utslipp tilknyttet industrielle prosesser vil bli omfattet av den varslede avgiften på utslipp av NO X.

”Eg vil be Finansministeren gje skriftleg svar på følgjande spørsmål:

Jeg viser til svaret fra statsråden på spørsmål nr. 971 då. Der fremkommer det at regjeringen mener at; en avgift bør ramme større enheter. Statsråden viser også til en del eksempler på hva som bør ha avgift. Men ikke til hva som bør unntas for avgift. Kan statsråden bekrefte at utslipp tilknyttet industrielle prosesser ikke vil bli avgiftsbelagt?

Grunngjeving:

Norsk industri er blant verdens mest miljøvennlige. Man kan peke på eksemplene Elkem Thamshavn som produserer silicium og silica med en energiutnyttelse som er langt over hva konkurrentene ute gjør. Samtidig har man på Thamshavn klart å redusere den lokale forurensingen dramatisk. Et annet eksempel er den nye aluminiumsfabrikken på Hydro Sunndalsøra som sies å være blant de, om ikke den, mest miljøvennlige aluminiumsfabrikken i verden. Generelt kan man si at norsk fastlandsindustri har foretatt en rekke grep for å redusere en rekke forskjellige utslipp i tråd med Stortingets ønsker. Det er grunn til å anta at man har nærmet seg taket for hva som er mulig å få til uten nedleggelser av industrien.

Skulle norske fabrikker måtte stenge ned vil det bety at andre aktører utenfor Norge vil erstatte disse fabrikkenes produksjon. Disse andre aktørene vil gjerne bli etablert i land som Yemen og Kina som ikke stiller samme utslippskrav som Norge gjør. På dette grunnlag påstår jeg at en avgift på prosessutslipp ikke vil medføre en miljøgevinst, men et miljøproblem i forhold til de samlede utslippene av NOX på verdensbasis. Jeg viser nok en gang til FrPs forslag i behandlingen av revidert om å istedenfor innføre et NOX-fond.”

Svar:

Regjeringen varslet i St.meld. nr. 2 (2005-2006) Revidert nasjonalbudsjett 2006 at den tar sikte på å innføre en avgift på NO X-utslipp fra 1. januar 2007. Det legges opp til at avgiften vil omfatte utslipp fra skip, fiskefartøy, fly og dieseldrevet jernbanetrafikk med samlet fremdriftsmaskineri med effekt over 750 kW. Tilsvarende vil kjeler og turbiner i energianlegg med effekt over 10 MW omfattes. Disse grensene kan bli satt lavere når praktiske og administrative forhold gjør det tilrådelig.

Regjeringen vil komme tilbake til den endelige avgiftsutformingen i statsbudsjettet for 2007.

Med hilsen

Kristin Halvorsen