Historisk arkiv

Svar på spm. 1213 fra Gjermund Hagesæter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Årsavgift på veteranbiler

Stortingets administrasjon
Stortinget
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

06/4425 SL

27.09.2006

Skriftlig spørsmål nr. 1213 fra stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter vedrørende årsavgift på veteranbiler

Jeg viser til brev 14. september 2006 fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter:

”Synes finansministeren det er riktig at veteranbiler som holdes i stand av historisk interesse, brukes lite og har betalt sine avgifter frem til de ble veteranbiler, skal betale årsavgift, og vil finansministeren, dersom hun ikke vil fjerne årsavgiften i kommende statsbudsjett, forsikre veteranbilentusiaster landet over om at det ikke vil forekomme vesentlige avgiftsøkninger i veteranbilers årsavgift i årene fremover?

Begrunnelse:

Å holde en gammel bil i orden er både tidkrevende og ressurskrevende, men til stor glede for mange, særlig for de som får se dem på veien fra tid til annen. At noen tar bryet med å holde disse bilene i god stand er beundringsverdig sett fra et trafikkhistorisk ståsted.

Tidligere avgiftsfritak ble gitt med begrunnelse i at dette var viktig kulturarbeid på lik linje med restaurering av gamle dampbåter eller andre tekniske innretninger. Lav kjørelengde utgjorde ikke noe slitasje på veinettet, og ulykkesstatistikken for veterankjøretøy er tilnærmet lik null.

Noe av det første den rødgrønne regjeringen gjorde da de kom til makten var å mer enn doble årsavgiften på veteranbiler. Man verdsetter tydeligvis ikke lenger at mange entusiaster bruker veldig mye tid og penger på å holde historiske gamle biler i pen stand.

Veteranbiler burde vært fritatt for årsavgift slik de var tidligere. Disse gamle bilene har betalt sine avgifter, og ikke kjøres de veldig mye heller.

Årsavgiften for veteranbiler ble snikinnført i 2004 ved at den tidligere trafikkskadeavgiften, som ble innkassert for staten av forsikringsselskapene gjennom betaling av bilforsikringen, isteden skulle innkasseres direkte av staten gjennom årsavgiften.

I forbindelse med denne omleggingen fikk man derfor innført en årsavgift på 175 kroner for 2004 som da tilsvarte trafikkskadeavgiften. Kritikerne til omleggingen fryktet at dette ville føre til en gradvis økning av årsavgiften langt utover det trafikkskadeavgiften utgjorde. De fikk dessverre rett. For 2006 ble årsavgiften for veteranbiler satt til kr 365. Det vil si doblet. Mange frykter kommende års avgiftsøkning.

Årsavgiften for veteranbiler burde igjen tas bort for å gi alle de som holder disse flotte bilene vedlike insentiver til å fortsette med det.”


Svar
:

Som en del av budsjettavtalen mellom Bondevik II-regjeringen og Arbeiderpartiet, ble

det vedtatt å slå sammen årsavgiften og personskadeavgiften med virkning fra 1. januar

2004. Personskadeavgiften skulle tidligere betales av eiere av forsikringspliktige

motorvogner, og var en særskilt avgift til folketrygden. Avgiften ble krevd inn av forsikringsselskapene gjennom et tillegg til den ordinære forsikringspremien.

Omleggingen ble gjennomført ved at personskadeavgiften ble avviklet og årsavgiften økt tilsvarende fra samme tidspunkt. Det ble innført to egne satser for kjøretøygrupper

som tidligere betalte personskadeavgift, men som var fritatt for årsavgift. Henholdsvis kr 175 og kr 350, som tilsvarte den tidligere personskadeavgiften. Dette gjaldt

bl.a. veterankjøretøy, som etter dette fikk en årsavgift på kr 175. Med virkning fra

1. januar 2006 ble de to lave avgiftssatsene slått sammen til en sats på kr 365.

Årsavgiften er en fiskal avgift. Det vil si at avgiften først og fremst har til hensikt å skaffe inntekter til staten. Avgiften er ikke bruksavhengig og må ikke oppfattes som en betaling for bruk av vei. Veibrukselementet ivaretas i stor grad av drivstoffavgiftene.

Den ordinære årsavgiften er på kr 2865 i 2006, mens årsavgiften for veterankjøretøy er langt lavere, nemlig kr 365. Størrelsen på årsavgiften vil bli vurdert i forbindelse med de årlige budsjett­behandlingene. Behandlingen av veterankjøretøy på kultursektoren vil

det være opp til Kultur- og kirkedepartementet å ta stilling til.

Med hilsen
Kristin Halvorsen