Historisk arkiv

Svar på spm. 270 fra stortingsrepresentant Peter Skovholt Gitmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Pensjonsreformen

Stortingets presidentskap
Karl Johans gate 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

200502015

05/5019 Ø LW

4.12.2005

Svar på spørsmål nr. 270 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Peter Skovholt Gitmark

Jeg viser til oversendelse av spørsmål fra representanten Peter Skovholt Gitmark:

”Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til Finansministeren:

Pensjonsforliket Stortinget fattet i mai 2005 var bredt støttet og gjenspeilet sakens viktighet. I Aftenposten 7. desember svarer ikke Finansministeren på spørsmålet om hun støtter Pensjonsreformen. I følge artikkelen ler Finansministeren bort spørsmålet. Står Finansministeren bak Pensjonsreformen og er SVs bebudede omkamp fra i vår over?”

Svar:
I Soria Moria-erklæringen står det følgende om det videre arbeidet med reform av pensjonssystemet:

”Vi vil ha en sosialt rettferdig reform av pensjonssystemet. Vi vil legge spesielt vekt på å styrke Folketrygden, sikre tjenestepensjon til alle, og kvinners rett til en god pensjon. Folketrygdens alderspensjon skal ha en god sosial profil og bidra til utjevning av inntektsforskjeller.

Alderspensjonen i Folketrygden skal bygge på prinsippet om at det skal lønne seg å arbeide. Det må derfor være en sammenheng mellom arbeidsinnsatsen gjennom hele livet og pensjonsytelsen, og alle år må telle med. Vi vil ha et pensjonssystem som samfunnet kan finansiere i framtida.

Pensjonsforliket mellom Ap, Høyre, KrF, Sp og Venstre, som ble inngått i Stortinget våren 2005, skal gjennomføres som forutsatt og vedtatt.”

Dette er grunnlaget for Regjeringens og mitt videre arbeid med pensjonsreformen. Saken vil bli lagt fram for Stortinget av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Med hilsen

Kristin Halvorsen