Historisk arkiv

Svar på spm 310 fra stortingsrepresentant Kjetil Solvik-Olsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

CO2-avgift

Stortingets presidentskap
Karl Johans gate 22
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

05/4740 SØ ÅB

11.01.2006

Svar på spørsmål nr. 310 fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen

Jeg viser til brev mottatt 30.12.05 fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen.

”Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til Finansministeren:

I finansministerens svar på Dok 15 spørsmål nr. 185 (05-06) ”Det foreligger ingen konkrete planer om å innføre CO2-avgift på innenlandsk bruk av gass.” På TV2 nyhetene og NRK Rogaland radio den 19.12.05 tar derimot SVs Hallgeir Langeland til orde for en naturgassavgift, og signaliserer at SV i Regjeringen jobber med en slik avgift. Kan Statsråden forsikre Stortinget om at en naturgassavgift ikke er under utredning/planlegging, slik at de som nå investerer i bruk av naturgass vet hva de har å forholde seg til?”

I felleserklæringen fra Soria Moria står det at Regjeringen vil gjennomgå systemet for CO 2-avgift for å hindre at bruk av gass til energiformål utkonkurrerer mer miljøvennlig alternativer. Som det framgår av mitt svar av 6.12.05 på spørsmål nr. 185, vil unntak fra CO 2-avgift eller kvoteplikt for visse anvendelser av gass innebære en uheldig vridning som svekker effektiviteten av de klimapolitiske virkemidlene. Spørsmål om ulike avgiftsforslag, også avgifter som gjelder på miljø- og ressursområdet, vurderes på vanlig måte i forbindelse med forberedelsen av de årlige budsjettfremleggelsene. Jeg viser også til at Regjeringen har varslet at vi vil ha en gjennomgang av miljøavgiftene.

Med hilsen

Kristin Halvorsen