Historisk arkiv

Svar på spm. 311 fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen av 28.12.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

"Varmepumpeavgiften"

Stortingets ekspedisjonskontor
Stortinget
Karl Johans gate 22
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

06/55 SL

10.01.2006

Skriftlig spørsmål nr. 311 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen av 28. desember 2005

Jeg viser til brev datert 2. desember 2005 (antatt feilskrift for 2. januar 2006) fra Stortingets president vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentanten Ketil Solvik-Olsen lydende:

"På TV2 nyhetenes morgensending den 21.01.03 var Aps Sylvia Brustad sterkt opprørt over at Regjeringen Bondevik, midt under strømkrisen, hadde innført en "varmepumpeavgift". Det hun trolig siktet til var at innføringen av HFK-avgiften rammet varmepumper som bruker HFK-gassene. Avgiften ble omtalt som negativt for energisituasjonen i landet. Brustad og AP sitter nå i Regjeringen. Kan man forvente at Regjeringen vil fjerne "varmepumpeavgiften" slik at den ikke bidrar til en fortsatt vanskelig energisituasjon?"

Svar:

Spørsmålet ble sendt Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. Spørsmålet er oversendt meg for besvarelse som ansvarlig for HFK-avgiften.

Hydrofluorkarboner (HFK) og perfluorkarboner (PFK)er moderate til kraftige klimagasser som reguleres gjennom Kyoto-protokollen. Siktemålet med avgiften er blant annet å stimulere til bruk av alternative gasser og til utvikling av ny teknologi som ikke bruker disse gassene.

Avgiften er generell ved at den omfatter både gass i bulk og gass som inngår i forskjellige produkter, for eksempel i varmepumper, kjøleskap, luftkjølere, produkter av isolasjonsmidler mv. Avgiftssatsen varierer etter type HFK- og PFK-gass, dvs. at satsen er avhengig av hvor kraftig klimaeffekt den enkelte gass antas å ha.

For HFK og PFK som inngår som bestanddel i andre varer, betales avgift etter andelen HFK og PFK. Dersom mengden HFK og PFK som inngår i produktene ikke kan dokumenteres, betales det avgift etter bestemte sjablonger, jf. særavgiftsforskriften

§ 3-18-2 femte ledd.

Miljøverndepartementet har etablert en refusjonsordning for destruksjon av HFK og PFK. Refusjonsordningen bidrar til å forhindre lekkasje og stimulerer til innsamling av gassene, slik at utslippene reduseres ytterligere.

Avgiften og refusjonsordningen på HFK og PFK tar sikte på å redusere bruk og utslipp av miljøskadelige klimagasser. HFK/PFK i varmepumper har like stor klimaeffekt som HFK/PFK i andre produkter. Unntak fra avgiftsplikt vil dessuten medføre avgrensnings- og kontrollproblemer. På denne bakgrunn er det etter min mening ikke aktuelt å unnta gass i varmepumper fra avgiftsplikten.

Med hilsen
Kristin Halvorsen