Historisk arkiv

Svar på spm. fra stortingsrepresentant Jan Tore Sanner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Boligskatt

Høyres Stortingsgruppe
Stortinget
0026 Oslo


Deres ref


Vår ref


Dato

06-3706/SØ MRJ

28.07.2006

Svar på spørsmål fra stortingsrepresentant Jan Tore Sanner

Jeg viser til brev av 25. juli 2006 fra stortingsrepresentant Jan Tore Sanner med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

”På tross av løfter i valgkampen om ikke å øke boligskatten har det den siste tiden pågått en uverdig debatt mellom politikere fra de rødgrønne partiene om hvordan skattebyrden for eiere av hus og leiligheter kan økes. Det brukes til og med som argument at skatteløftene ikke er viktigere enn andre løfter, og at de derfor kan brytes. jeg vil sterkt advare mot et så lettsindig forhold til å holde løfter gitt til velgerne. Jeg tror denne type løftebrudd bidrar til å svekke tilliten til politikken og til å øke politikerforakten.

På bakgrunn av oppslag i pressen om at Regjeringen vurderer å innføre skatt på gevinsten av salg av egen bolig har finansministeren sendt ut et sterkt avgrenset dementi. Fordi dette dementiet er såpass avgrenset ber jeg om svar på følgende spørsmål:

1. Gjelder lovnaden om at det ikke er aktuelt å foreslå endringer i gevinstbeskatningen ved salg av egen bolig eller andre systemendringer i boligbeskatningen bare for 2007 eller for hele stortingsperioden?

2. Er det aktuelt å, i budsjettet for 2007 eller senere, øke ligningsverdien på boliger for å på denne måte å øke skattebyrden på boligeiere?

3. Er det aktuelt å, i budsjettet for 2007 eller senere, på andre måter øke skattebyrden for boligeiere innenfor dagens system?

4. Mener Regjeringen det er ønskelig med et høyere skattenivå på bolig og eiendom?

På bakgrunn av den usikkerhet politikere fra de rødgrønne partiene har skapt ber jeg om raskt svar på hva som er Regjeringens holdning til disse spørsmålene.”

Svar:

Regjeringen arbeider for et robust skattesystem som kan sikre nødvendige inntekter til fellesskapet og bedre økonomiens virkemåte. Det er samtidig et mål for Regjeringen at de økonomiske forskjellene skal reduseres, og at skattesystemet sterkere enn i dag skal bidra til en mer rettferdig inntektsfordeling i samfunnet.

Regjeringen står fast på at eiendomsskatt også i fremtiden skal være en frivillig kommunal skatt og det legges heller ikke opp til å gjeninnføre fordelsbeskatningen av egen bolig som ble avviklet i forrige stortingsperiode.

Regjeringen vil arbeide videre for at skattesystemet innrettes på en best mulig måte. Jeg viser imidlertid til vår pressemelding 25. juli hvor det fremgår at det ikke er aktuelt å endre reglene for gevinstbeskatning av egen bolig eller foreta systemendringer i boligbeskatningen.

Regjeringen vil følge etablert praksis om å ikke diskutere detaljer i budsjettet før det er lagt frem. Jeg vil derfor ikke forskuttere eller konkretisere ytterligere Regjeringens fremtidige skatteforslag nå, men understreke at Regjeringen står fast på løftet om at skattenivået ikke skal økes utover 2004-nivået.

Når Regjeringen har lagt frem sitt forslag til Statsbudsjett for Stortinget 6. oktober vil Stortingsrepresentant Sanner få anledning til å basere skattedebatten på de forslag regjeringen faktisk fremmer.

Med hilsen

Kristin Halvorsen