Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1198 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ida Marie Holen, Frp om økt bruk av prosjektfinansiering i Nasjonal Transportplan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Jeg viser til brev av 22. april 2013 fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Ida Marie Holen til skriftlig besvarelse:

 “Regjeringspartiene stritter imot nye finansieringsløsninger når det gjelder veibygging, for eksempel uttalte samferdselsministeren nylig til ABC nyheter at “Vi kan verken OPS’e oss ut eller bevilge store statlige midler utenfor handlingsregelen. Det er forsøk på å trikse fram friske penger til vei”. Hva er bakgrunnen for at regjeringen i strid med dette synet på handlingsregelen nå går inn for økt bruk av prosjektfinansiering i Nasjonal Transportplan?”

Svar:

Det er viktig med effektiv og forutsigbar gjennomføring av samferdselsprosjekter. Prosjekter bør defineres helhetlig på en hensiktsmessig måte, og når de er vedtatt bør de gjennomføres rasjonelt og effektivt. Regjeringen har fulgt opp de økonomiske rammene i NTP 2010-2019, noe som har skapt forutsigbare forhold for gjennomføring av samferdselsprosjekter og dermed bidratt til at prosjekter kan gjennomføres med rasjonell framdrift.

I Meld. St. 26 (2012-2013) Nasjonal transportplan 2014-2023 beskriver Regjeringen en ny ordning for særskilte prioriterte prosjekter. Ordningen skal sikre effektiv bruk av statlige midler til samferdselsformål. Ordningen innebærer blant annet en særskilt prosjektorganisasjon, tiltak for styrket kostnadskontroll i prosjektet samt egne stortingsvedtak om oppstartsbevilgning og samlede forpliktelser for prosjektene. Ordningen innebærer også at i det enkelte års statsbudsjett skal det beløp som er nødvendig for å holde rasjonell framdrift innarbeides, med mindre særskilte forhold foreligger og Stortinget derfor vedtar et annet beløp. Denne ordningen skal sikre de prioriterte prosjektene forutsigbar finansiering og rasjonell gjennomføring innenfor eksisterende budsjettsystem.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen