Historisk arkiv

Svar på spm. 107 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Forvaltningsreformen

Jeg viser til brev av 4. mars 2013 fra Stortingets finanskomité ved Fremskrittspartiets fraksjon med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

”Regjeringen lovet å etablere et fornyet og styrket regionalt forvaltningsnivå. Resultatet var at fylkeskommunene ble tilført nye oppgaver. Når ser regjeringen for seg et fornyet og styrket regionalt forvaltningsnivå vil se dagens lys, og hva kommer oppgaveporteføljen til denne å se ut i 2030, 2040 og 2050?”

Svar:
Forvaltningsreformen, som ble gjennomført fra 1. januar 2010, innebar en reell styrking av det regionale folkevalgte forvaltningsnivået ved at en rekke oppgaver ble overført fra statlig forvaltning til fylkeskommunene. Blant annet ble ansvaret for en vesentlig del av riksveiene overført til fylkeskommunene, slik at de fikk ansvaret for ca. 44 000 km vei. Oppgaveoverføringen som skjedde i 2010 er i samsvar med det som ble varslet i St.meld. nr. 12 (2006 – 2007) Regionale fortrinn – regional framtid. Det ligger ingen vurderinger i Perspektivmeldingen av ev. nye forvaltningsreformer.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen