Historisk arkiv

Spørsmål nr. 27 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 24. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kostnader ved regnskapsloven

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2812

Spørsmål nr. 27, fra Finanskomiteen/Kristelig Folkepartis fraksjon, av 24. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

" Det vises til svar på spørsmål 4 fra Kristelig Folkeparti. Stortinget vedtok våren 2005 at helseforetakene skal følge regnskapslovens prinsipper. Hvilke bevilgninger er nødvendig for å gjennomføre denne beslutningen?"

Svar:

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet, som svarer følgende:

”Våren 2005 ble forslag om å fastsette særskilte bestemmelser om regnskapsføring av anleggsmidler som helseforetak hadde eiendomsretten til, ikke bifalt jf. Ot. prp. 56 (2004-2005) ref. Innst.O.nr.93 (2004-2005). Det ble dermed lagt til grunn at regnskapslovens bestemmelser for fastsetting av nivå på avskrivninger for denne type virksomheter skulle benyttes.

Verdsettingen som ble foretatt av de anleggsmidler som foretakene overtok ved reformen (åpningsbalanse) innebar at årlige avskrivningskostnader av åpningsbalansen var om lag 2 mrd. kroner høyere enn tilsvarende inntektsoverføringer til helseforetakene (inntekter til å dekke avskrivninger). Etter 2002 har imidlertid en del av anleggsmidlene som lå inne i åpningsbalansen blitt ferdig nedskrevet, slik at differansen mellom avskrivninger på åpningsbalansen og ”inntekter til å dekke avskrivninger” nå utgjør 1,645 mrd. kroner. Dette blir korrigert for i årsresultatene.

Isolert sett vil det innebære økte årlige bevilgninger på det nevnte beløpet for å dekke opp forskjellen mellom korrigert og faktisk årsresultat. Samtidig må det understrekes at det ikke er nødvendig med ekstra bevilgninger for at helseforetakene skal kunne følge regnskapslovens prinsipper. Dette er et bevilgningsspørsmål som må prioriteres i forhold til andre behov og formål. Spørsmålet dreier seg om hvordan avskrivningskostnader, utover det inntektene i basisbevilgningen gir rom for, skal håndteres. Dette kan enten skje ved effektivisering, økte bevilgninger eller kombinasjon av effektivisering/økte bevilgninger."