Historisk arkiv

Spørsmål nr. 48 fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon av 23.mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Bedre hjemmebasert tilbud til eldre mellom 75 og 85 år

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2781

Spørsmål nr. 48, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 23.mai, vedrørende Revidertnasjonalbudsjett 2006

"Hva vil provenyeffekten være knyttet til etterspørsel etter sykehjemsplasser av at henholdsvis 10, 15, 20 % av eldre mellom 75- 85 år får mulighet til å bo hjemme som følge som følge av bedre hjemmebaserte omsorgstjenester?"

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som gir felles svar på spørsmål nr. 48 og nr. 49 fra Venstre. Departementet svarer følgende:

Både bygging og drift av sykehjem er kostbart og det er derfor fornuftig at mange kommuner har valgt å utvikle hjemmetjenesten og ulike typer boliger med heldøgnstjeneste som supplerende tilbud til langtidsopphold i sykehjem. Kommunene har gjennom Handlingsplan for eldreomsorgen etablert mange nye omsorgsboliger mens tilbudet av sykehjemsplasser bare er forsiktig økt.

Kommunenes kostnader knytter til å gi eldre mennesker omsorgstjenester avhenger i stor grad av den enkelte persons funksjonsnivå og behov for tjenester. Ut over dette er det vanskelig å standardisere beregninger av provenyeffekter og det er derfor ikke mulig å gi et presist svar på spørsmålene nr. 48 og nr. 49. Som illustrasjon vil en likevel peke på noen mulige sammenhenger.

Det er rimelig å anta at kostnadene i noe grad avhenger av hvordan kommunen organiserer tjenestetilbudet. Eksempelvis vil kommuner med store avstander og mye reisetid ha større utgifter knyttet til å yte hjemmetjenester i personens eget hjem, enn om tilbudet gis som hjemmetjenester i omsorgssentre eller tilby sykehjemsplass. En slik avveiing har klar sammenheng med hvor mye hjelp personen har behov for.

Forskningsmessig finnes det et visst belegg for å anta at kommuner som satser bredt på hjemmetjenester i egne hjem eller omsorgssentre utnytter sine økonomiske ressurser bedre enn kommuner med høy sykehjemsdekning. Det er her kontrollert for at tjenestetilbudet som ytes er likeverdig, enten det gis som hjemmetjenester eller i sykehjem.