Historisk arkiv

Spørsmål nr. 61 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 22. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Salg av statlig eiendom

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2740

Spørsmål nr. 61, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 22. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Jeg ber om en spesifisert oversikt over alle statlige eiendommer som kan selges med virkning i hhv. 2006 og 2007. Jeg ber om å få opplyst takst på eiendommene, der det foreligger. postering. Jeg ber om at formålsbygg listes separat."

Spørsmålet har vært forelagt Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Forsvarsdepartementet som har utarbeidet svar på sine respektive ansvarsområder:

Fornyings- og administrasjonsdepartementet:
Statsbygg avhender eiendom når det ikke lenger er statlig behov for eiendommen. Før avhending finner sted, blir departementene og den aktuelle fylkesmann forespurt om de kjenner til statlige behov for den eiendommen som blir vurdert solgt.

Avhending skal skje på den måte som gir det beste økonomiske resultatet for staten. Det innebærer at det forut for et salg blir vurdert hvilke tiltak som kan og bør gjennomføres for å redusere risikoelementer som kan ha en prisreduserende effekt. Salgsprosessen kan i enkelte tilfeller ta lang tid. Både reguleringsmessige spørsmål og avklaring av privatrettslige avtaler kan bidra til en lang salgsprosess. Flere eiendommer kan ut fra sin egenart være dårlig tilpasset markedets behov, og det kan derfor ta lang tid å oppnå en god pris.

Når det gjelder 2006 har Statsbygg et inntektskrav på 100 mill. kroner. Det vises til St.prp. nr. 1 (2005-2006) der det legges opp til at salgsgevinsten føres på kap. 5309. Det vises til vedlagt oversikt over mulige salg i 2006 der det anslås sannsynlige salg på 102,1 mill kroner. Dette innebærer at det ikke er sikre salgsinntekter utover 100 mill. kroner i 2006.

Det arbeides også med salgsplaner for 2007. Det er knyttet større usikkerhet til disse planene. Verdien av de aktuelle eiendommene er foreløpig anslått til i underkant av 50 mill. kroner.

Forsvarsdepartementet:
Vedlagt følger en oversikt over forsvarseiendommer som per dags dato er registrert med forventet salgstidspunkt mellom mai 2006 og desember 2007. Det gjøres spesielt oppmerksom på at dette utgjør et øyeblikksbilde, og det er avgjørende at listen leses med følgende forbehold:

  • Listen tar utgangspunkt i de eiendommer som pr. dags dato er utrangert og overført Forsvarsbygg/Skifte Eiendom for avhending. I planlegging og budsjettering legges til grunn at det vil komme flere eiendommer, spesielt med salgstidspunkt 2007.
  • I oversikten er det ikke skilt mellom eiendommer som vil bli solgt i det åpne marked, og de som kan bli forvaltningsoverført til andre statlige etater eller solgt til kommune/fylkeskommune i tråd med gitte fullmakt om deres forkjøpsrett.
  • I listen inngår også eiendommer hvor bindende kjøpekontrakt er inngått, men hvor eiendommen formelt ikke er overført til kjøper.
  • Takst er et faglig begrunnet bruttoestimat for hva markedet er villig til å gi for en eiendom. Det presiseres at den enkelte verditakst ikke tar hensyn til de salgsutgifter som påløper.
  • Avhendingsinstruksen setter som krav at ”tidspunkt for taksering må ligge nær opptil tidspunktet for avhending”. Praksis i Forsvarsbygg er at takstene ikke skal være eldre enn 6 – 9 måneder, og følgelig foreligger det ennå ikke endelig takst for et flertall av eiendommene.
  • Det bes om en oversikt over eiendommer som kan selges. Oppdrag som ikke innebærer salg, som rive-, rydde- eller sikringsoppdrag, herunder miljøoppryddingsoppdrag, er derfor ikke med i oversikten. Det forventes at slike oppdrag vil medføre betydelige kostnader i 2006 og i 2007, spesielt i forbindelse med fremtidig avhending av skyte- og øvingsfelt.
  • Det tas også forbehold om at enkelte av de listede salgsobjekter skal godkjennes av Forsvarsdepartementet i tråd med nye rutiner.