Historisk arkiv

Spørsmål nr. 66 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 22. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Mammografiscreening

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2740

Spørsmål nr. 66, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 22. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

" Hva er påløpt og bokført proveny av å utvide tilbudet til mammografiscreening til alle kvinner fra og med 45 år fra 1.7.06 og 1.1.07?"

Svar:

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet, som svarer følgende:

”Det skal gjennomføres kunnskapsoppsummeringer av mammografiprogrammet for kvinner i alderen 50 – 69 år, som nå har vart i 10 år. For å få god effekt av en utvidet satsing, må forberedelsene være gode. Det må være sikkerhet for at det ikke er stor forekomst av falske positive og negative funn i en screening.

Å drifte ordningen med screening av kvinner i alderen fra 50 - 69 år koster om lag 160 mill. kroner per år. Dersom kvinner i alderen 45-49 år også skal screenes, viser et forsøk i Oslo kommune at kostnadene anslagsvis vil øke med 70 prosent per år. Det skyldes dels at kvinner i denne gruppen må screenes hvert år istedenfor hvert andre år. Av faglige grunner må det også foretas flere etterundersøkelser av denne gruppen for å unngå falske negative svar.

Halvårsvirkning fra 1.7.06 blir da anslagsvis 56 mill. kroner og helårsvirkning fra 1.1.07 blir 112 mill. kroner. Det understrekes at dette er usikre tall. Et utvidet tilbud må innføres gradvis, og vil kunne skape kapasitets- og personellmessige utfordringer.”