Historisk arkiv

Spørsmål nr. 83 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 29. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Private helseforetak og pensjonskonstnader

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2877

Spørsmål nr. 83, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 29. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Pensjonskostnader for offentlige helseforetak og private ideelle helsevirksomheter øker som følge av endringer i den tekniske beregningsmåten. For de offentlige virksomheter er dette ”ordnet opp” gjennom å tillate at de økte pensjonskostnader kan slå ut i tilsvarende økninger i underskuddene hos de regionale helseforetakene.

For de private, hvorav mange har langsiktige avtaler med RHF-ene er det ikke skissert noen ordning. De økte pensjonskostnadene hos de privat ideelle vil ikke bli dekket av RHF-ene fordi disse ikke er finansiert for å dekke denne kostnaden. Kostnadene vil derfor tære på de private virksomheters egenkapital evt. føre til konkurser.

Hvorfor er det ikke likebehandling mellom offentlige og private virksomheter på dette området, og hva er provenyet for å få til slik likebehandling?"

Svar:

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som svarer følgende:

”Både de private og de offentlige vil stå overfor de samme pensjonskostnadene og i likhet med de private vil også disse kostnadene tære på de offentlige virksomheters egenkapital. Det er heller ikke gitt økte overføringer til de offentlige virksomhetene som følge av de økte pensjonskostnadene.

Når det gjelder å håndtere de private ideelle institusjoners generelle kostnader, hva gjelder pensjonskostnader eller andre kostnader, må dette håndteres gjennom de avtaler som inngås med de regionale helseforetakene.

Regjeringen vil komme tilbake til videre håndtering av de økte pensjonskostnadene i forbindelse med framleggelsen av forslag til statsbudsjett for 2007.

De private ideelle institusjoner utgjør i størrelsesorden 4 pst. av den samlede spesialisthelsetjenesten. Det er ikke foretatt eksakte beregninger for hva de økte pensjonskostnadene utgjør for de private ideelle virksomhetene.”