Historisk arkiv

Svar på spm. 24 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kollektive livrenteordninger

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2652

Spørsmål nr. 24, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hvis kostnadene ved avvikling av kollektive livrenteordninger ikke veltes over i arbeidstakernes lønn, men dekkes av selskapene som da får et tilsvarende skattefradrag ved selskapsbeskatningen. Hva blir da påløpt og bokført proveny?"

Svar:

I kollektive livrenter der premieinnbetalingene ikke skattlegges, gis selskapene heller ikke fradragsrett for innskuddene. Provenyanslaget i Revidert nasjonalbudsjett er basert på at selskapets netto kostnader til lønn og pensjon er uendret (uendret overskudd), og at det samme følgelig gjelder samlet brutto kompensasjonen (lønn og pensjon) til arbeids­takerne. Det er videre antatt at de fleste som mottar kollektiv livrente er i toppskatteposisjon både før og etter innstrammingen.

Beregningen inkluderer med andre ord både skattleggingen på arbeids­takers hånd og fradragsretten på arbeidsgivers hånd. Samlet provenyvirkning vil bli noe mindre dersom det antas at innstramminger fører til en reduksjon i samlet brutto kompensasjon for arbeidstakerne, eller med andre ord at selskapenes overskudd øker. Det skyldes at skatten på arbeidsinntekter er høyere enn skatten på selskapsoverskudd.

Det understrekes at provenyanslaget på 250 mill. kroner påløpt (om lag 200 mill. kroner bokført) er svært usikkert, da det i liten grad finnes detaljert informasjon om dem som mottar kollektiv livrente. Det er lagt til grunn at en i budsjettet til høsten vil fremme konkret forslag om innstramminger med virkning fra og med 2007, slik at dette ikke har noen budsjettvirkning i 2006.