Historisk arkiv

Svar på spm. 25 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 12.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Fordeling av fellesskatten

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2622

Spørsmål nr. 25, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 12.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hvordan er fellesskatten på 28 pst. (Kap 5501 post 72) fordelt på lønntakere og næringsliv?"

Svar:
I statsregnskapet for 2005 er det inntektsført 110,5 mrd. kroner i inntekter fra fellesskatt, kapittel 5501 post 72. Av dette utgjør innbetalte skatter fra selskaper og andre etterskuddspliktige skattytere om lag 39 mrd. kroner. Resterende beløp ble innbetalt av personlig skattytere, herunder personlig næringsdrivende, lønnstakere, alderspensjonister og trygdede m.fl.

Det er ikke mulig å skille ut hvor mye av innbetalingene av fellesskatt som er knyttet til skatt på næringsinntekt, lønnsinntekt og pensjon. Dette skyldes bl.a. at mange personlig næringsdrivende også har lønnsinntekt og pensjon. For denne gruppen vil alminnelig inntekt bestå av både næringsinntekt, lønnsinntekt og ev. pensjon. Tilsvarende problem oppstår også for lønns- og pensjonsinntekt. Tabellen nedenfor viser imidlertid fordelingen av samlet alminnelig inntekt på ulike sosioøkonomiske grupper ifølge selvangivelsesstatistikken for 2004. Næringsdrivende er definert som de som har en næringsinntekt som er større enn lønnsinntekten og/eller pensjonsinntekt. Tilsvarende er lønnstakere og pensjonister/trygdede definert etter hvor de har sin hovedinntekt.

Tabell Andel alminnelig inntekt etter særfradrag fordelt etter sosioøkonomisk status. 2004

Alminnelig inntekt

Pst.

Næringsdrivende

15

Lønnstakere

69

Pensjonister og trygdede

16

I alt

100

Kilde: Selvangivelsesstatistikken for 2004.