Historisk arkiv

Svar på spm. 26 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Opphevelse av formuesfritak for individuelle livrenter, bankinnskudd

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2652

Spørsmål nr. 26, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Regjeringen oppgir provenyet av opphevelsen av formuesfritaket for individuelle livrenter til 100 millioner kroner årlig. Total kapital i ordningen oppgis til 40 mrd. kroner. Hvordan kommer departementet frem til et så lavt anslag og hvilke aktiva med lav formuesskatt regner departementet med at disse midlene investeres i. Hva blir det økte skatteprovenyet påløpt og bokført om midlene omplasseres i bankinnskudd?"

Svar:

Det framgår av Revidert nasjonalbudsjett at det skjønnsmessig er antatt at en betydelig andel av de midlene som i dag er plassert i individuell livrente, alternativt ville blitt plassert i andre aktiva med lav formuesskatt. Med en kapital på 40 mrd. kroner, vil 100 mill. kroner eksempelvis framkomme ved å anta en gjennomsnittlig ”effektiv” formuesskattesats på det alternative plasseringene på 0,25 pst.

Departementet har ingen informasjon om den faktiske formuesskatte­posisjonen eller formuessammensetningen til dem som i dag sparer i individuell livrente, og har følgelig heller ikke noe grunnlag for å anta konkret i hvilke aktiva midlene vil bli omplassert. Departementet anser likevel sannsynligheten for at en stor del av midlene omplasseres i bankinnskudd som svært liten, ettersom det viktigste fortrinnet til livrente sammenlignet med andre spareprodukter er fritaket for formuesskatt.

Dersom 40 mrd. kroner omplasseres i bankinnskudd, og alle med livrenter har marginal formuesskattesats på 1,1 pst., vil provenyet bli 440 mill. kroner påløpt og 350 mill. kroner bokført. Det er lagt til grunn at en i budsjettet til høsten vil fremme konkret forslag om innstramminger med virkning fra og med 2007, slik at dette ikke har noen budsjettvirkning i 2006.