Historisk arkiv

Svar på spm. 27 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

IPA-ordning, IPA selskap

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2652

Spørsmål nr. 27, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Avtalene i IPA-ordningen forutsetter at innskyterne får skattefradrag. IPA-selskapene varsler nå at de vil vurdere å kansellere avtalene, at avtalte innbetalingsbeløp for resten av året etter 12. mai utgår og at allerede innbetalte beløp tilbakebetales. Vil ikke dette bety at skatteprovenyet for 2006 på 450 mill. kr bortfaller eller i beste fall blir betydelig redusert? Hva er bokført og påløpt proveny hvis man legger til grunn at IPA-selskapene kansellerer avtalene?"

Svar:

IPA-ordningen virker slik at man blant annet får fradrag i alminnelig inntekt for innskutt beløp. Provenyvirkningen på 450 mill. kroner er knyttet til effekten av å oppheve fradraget mot alminnelig inntekt.

Helårsvirkningen er anslått til 450 mill. kroner påløpt. Virkningen for 2006 er anslått til 300 mill. kroner påløpt og 240 mill. kroner bokført, basert på en usikker forutsetning om at om lag en tredel av midlene er innskutt før 12. mai 2006. Begrunnelsen for å ikke gi forslaget virkning for innskudd foretatt før 12. mai 2006 er å unngå at forslaget reduserer skatte­verdien av allerede foretatte innbetalinger.

Dersom alle selskapene som tilbyr IPA, skulle få anledning til å kansellere inngåtte avtaler og betale tilbake allerede innskutte beløp, vil provenyet i 2006 bli nærmere 450 mill. kroner påløpt. Den bokførte virkningen i 2006 vil neppe påvirkes i særlig grad av dette.

Midler som er innbetalt i tilknytning til en individuell pensjonsavtale, er bundet til avtalen, og kan etter gjeldende forskrifter ikke utbetales til rettighetshaver på annen måte enn som pensjonsytelser. Det kan imidlertid vurderes fastsatt adgang til å tilbakebetale innskudd foretatt i perioden 1. januar til 12. mai 2006, som en del av eventuelle overgangsregler.