Historisk arkiv

Svar på spm. 29 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 24.05.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Planlagte endringer innen rus og psykiatri

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2812

Spørsmål nr. 29, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 24. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Det vises til svar på spørsmål 8 fra Kristelig Folkeparti. Vi kan ikke se at svaret sier noe om hvilke endringer de regionale helseforetakene planlegger når det gjelder behandlingstilbudet innen rus og psykiatri i 2006, og ber om en orientering om dette."

Svar:

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som svarer følgende:

”Behandlingstilbudet innen psykisk helsevern

Behandlingstilbudet innen psykisk helsevern er hovedsakelig bygd opp gjennom den styrking og restrukturering som har skjedd gjennom Opptrappingsplanen for psykisk helse. Det er bygd opp en landsomfattende DPS-struktur som skal ivareta psykiatriens lokalsykehusfunksjoner og sentralsykehusenes psykiatriavdelinger skal utvikle spiss­funksjoner. De regionale helseforetakene planlegger derfor ingen større endringer i behandlingstilbudet for psykisk helsevern. I planene til de regionale helseforetakene legges etablert struktur til grunn. De enkelte regionale helseforetak står overfor ulike problemstillinger som krever lokale tilpassede tiltak. Det gjenstår å fullføre enkelte DPS-prosjekter i de regionale helseforetak som vil bidra til å øke kapasiteten, og det skal etableres ambulerende team ved alle DPS. Det vil også bli gjennomført særskilte tiltak for å styrke akuttfunksjonene i helseforetakene. Hovedutfordringer på nasjonalt plan framover er først og fremst å styrke fagligheten i behandlings­tilbudet, samhandlingen med kommunene og øke fokus på brukermedvirkning.

Tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelmisbruk

Alle de regionale helseforetakene har utarbeidet strategiske planer/handlingsplaner for rusfeltet. Disse planene er noe ulike i sitt innhold og virketid. Felles for planene er at det legges opp til en faglig, kapasitetsmessig og kompetansemessig styrking av feltet. Planene har således et lengre tidsperspektiv enn 2006 (jf. spørsmålet). Helse Vest og Helse Nord har ikke endelig behandlet sine planer, med dette forbehold kan følgende nevnes fra planene:

Samtlige RHF legger i sine planer til grunn en styrking av poliklinikk- og døgntilbudene innen tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelmisbruk. Når det gjelder styrking av de polikliniske tilbudene planlegges dette enten ved å etablere rusteam ved DPS eller ved opprettelse av egne ruspoliklinikker. Det er også lagt planer for styrking av kapasiteten innen avrusningstilbudet. Tiltak for avrusning/utredning av personer med rusproblematikk i kombinasjon med psykiske lidelser samt behandlingstilbud til dobbeltdiagnosepasienter planlegges også. Kapasiteten for tiltak som kan ta i mot rusmiddelavhengige på tvang etter sosialtjenesteloven (§§ 6-2, 6-2a og 6-3) planlegges økt. Planene har gjennomgående en prioritering av unge rusmiddelavhengige. De regionale helseforetakene legger generelt til grunn for sine planer, at rusfeltet i økende grad skal sees i sammenheng med psykisk helsevern. En betydelig andel rusmiddelavhengige har ved siden av sitt rusmiddelproblem til dels omfattende psykiske lidelser. Alle de regionale helseforetakene har derfor planer om å styrke samordningen av disse tjenestene.

Det vises for øvrig til tidligere svar i forhold til planlagt endring av behandlingstilbudet innen psykisk helsevern og rus (jf. spørsmål nr. 8 fra Kristelig Folkeparti).”