Historisk arkiv

Svar på spm. 48 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 22.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Andel av minstepensjonister som betaler formuesskatt

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2740

Spørsmål nr. 48, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 22.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hvor stor andel av alle minstepensjonister betaler formuesskatt? Av de som betaler formuesskatt, hva betaler i gjennomsnitt hhv. en minstepensjonister og en alderspensjonister i formuesskatt?"

Svar:

Det foreligger ikke en entydig definisjon av minstepensjonister, og minstepensjonister er ikke skilt ut som en egen gruppe i skattemodellen LOTTE. En mulig definisjon av en minstepensjonist er trygdede som har samlet pensjonsinntekt lavere enn minsteytelsen i Folketrygden (om lag 112 000 kroner for enslige og om lag 102 000 kroner for ektefeller). Med en slik definisjon kan imidlertid en minstepensjonist ha betydelige arbeids- og/eller kapitalinntekter.

Gitt denne definisjonen anslås det at om lag 55 pst. av alle minstepensjonister betaler formuesskatt i 2006. Dette er om lag den samme andelen som for hele den sosioøkonomiske gruppen trygdede. Denne gruppen omfatter alle som har hovedinntekt fra pensjon (alders- og uførepensjon) og/eller trygd (midlertidige stønader som dagpenger, sosialhjelp m.m.) og som har samlet inntekt over minsteytelsene i folketrygden.

For de minstepensjonister som betaler formuesskatt, anslås formuesskatten i gjennomsnitt å utgjøre om lag 2400 kroner i 2006. For de som betaler formuesskatt i gruppen trygdede, anslås formuesskatten i gjennomsnitt å utgjøre om lag 5900 kroner i 2006. Til sammenlikning anslås gjennomsnittlig formuesskatt for alle alderspensjonister som betaler formuesskatt, å utgjøre om lag 6200 kroner.

Beregningene er basert på Statistisk sentralbyrås skattemodell, LOTTE, som er basert på et utvalg skattytere. Utvalget er basert på Inntekts- og formuesundersøkelsen for 2003 (IF-2003). Datagrunnlaget er framskrevet til 2006. Beregningene kan være usikre bl.a. fordi IF-2003 er basert på et utvalg. Det er ikke tatt hensyn til tilpasninger som følge av omleggingene, herunder endringer i sammensetningen av formue.